• СЪВМЕСТНА ПОДГОТОВКА „РОДОПИ – 23”

  • Тържествено събрание по повод 50 – годишния юбилей от създаването на Командване на Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 566
 Честванията по случай 31-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада започнаха на 18 септември на строевия плац в район Карлово, където за трета поредна година се проведе състезание по строева подготовка между формированията от бригадата. Отборите бяха в състав от командир на отделение и осем военнослужещи.
Комисия с председател - заместник-командирът на бригадата полковник Мирослав Костадинов и членове - командирите на батальони и дивизиони оцени строевите навици и умения на участниците. По време на състезанието отборите демонстрираха изпълнение на строеви хватки с оръжие и без оръжие. Състезанието протече при отлична организация, като военнослужещите показаха висока мотивация и желание за победа.
След изключително оспорвана надпревара отборът ... още
Вчера, 17 септември, с тържествена церемония, командирът на многонационалната дивизия „Югоизток” генерал-майор Дорин Тома, откри многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение  DACIAN LANCER - 23”.
Учението ще се провежда в района на Съвместния учебен тренировъчен център – „Чинку” в Румъния и ще продължи до 22 септември. Основни обучаеми в него са формированията от състава на многонационалната бригада „Югоизток”.
От Сухопътните войски на Република България участват  офицери от щаба на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.
Вчера, 17 септември, в рамките на съвместната подготовка „Родопи-23“ се проведе Културен ден. Участниците в подготовката имаха възможността да посетят историческия музей „Стою Шишков”, художествената галерия и църквата „Св. Висарион Смолянски”, след което направиха и панорамна обиколка на град Смолян.
 
 На 19 и 20 септември, личен състав и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски, се завръщат от участие в съвместно многонационално учение „SABER JUNCTION 23” и ще се придвижват по републиканската пътна мрежа от ГКПП Калотина – до град Карлово.
 
Въпреки тежките метеорологични условия съвместната подготовка „РОДОПИ - 23” с участието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски и военни формирования от партньорски държави продължава.
Първа алпийска рота с военнослужещи от САЩ тренираха различни способи по алпийска подготовка, Трета алпийска рота и военнослужещи от Италия извършиха атака на обект, а Четвърта алпийска рота с военнослужещи от Чехия прекараха нощта в планината и извършиха 20 км преход въпреки обилните валежи.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени