На 1 ноември 2012 г. представителни части и Военният духов оркестър от Център за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен, с командир Полковник Христо Стаматов,  ще участват в тържествена заря-проверка в Русе. Тя ще се състои на централния площад и обединява няколко важни събития: 200 години от рождените на Баба Тонка Обретенова, Денят на народните будители - 1 ноември, празника на военно формирование 32420 Русе и годишнина от  бойния празник на Пети пехотен Дунавски полк, която се навършва на 28 октомври. На тази дата, точно преди сто години, е бил най-кръвопролитният бой от 6-дневните бойни действия на Пети полк при Бунархисар, когато с цената на над 6000 загинали и ранени българи са спрени 9 турски дивизии. Слово ще произнесе кметът на община Русе Пламен Стоилов.
В тържествата ще участват военнослужещите от 32420 Русе, които са формирование към ЦПТП, и  военнослужещи от военно формирование 42520 в Щръклево.
От 17:15 часа, преди ... още
През изтеклата седмица на територията на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия се проведе сертификационно учение на формирования от 1 батальон на 61 Стрямска механизирана бригада от състава на Батальонната бойна група.
На 19 октомври 2012 г. се състоя Ден за високопоставени гости, в който  взе участие командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Стефан Василев.
На деня за високопоставени гости присъстваха и Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев, новоназначеният посланик на САЩ в България н.пр. г-жа Марси Рийс, министърът на отбраната г-н Аню Ангелов, Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, Командващият СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг, командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Красимир Кънев и представители от Президентството и Министерството на отбраната на ... още
 
Редник Радостин Людмилов КАПУДЖИЕВ от състава на 101 алпийски батальон участва с  националният военен отбор по крос в международното състезание "3 CISM -Дунавски полумаратон", с дължина 21 километра който се проведе в град Апатин, Република Сърбия.  Българският отбор завоюва 3- място в крайното класиране. Спечеления от редник КАПУНДЖИЕВ, бронзов медал ще бъде изложен в музея на военно формирование 28330-Смолян.
 
От 23.10 до 25.10.2012 г.  в гр. Стара Загора ще се проведе учение „Самарско знаме 2012”. Учението ще се проведе в пункта за постоянна дислокация на военно формирование 48430 – Стара Загора и ГУЦ „Люляк”.
В учението участва военно формирование  от състава на 2 мбр на декларираните формирования за силите на НАТО и ЕС. Командир на формированието е подполковник Тихомир ДИМЧЕВ. Целта на учението е провеждане на национална сертификация на декларираното формирование в съответствие с изискванията на методиката за проверка и оценка боеготовността на формированията от Сухопътните войски на НАТО (CREVAL).
Участие ще вземат около 900 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски.
Сертификацията ще се проведе от комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Светослав Теодосиев ХАЛВАДЖИЕВ – началник на сектор „Подготовка и сертифициране на декларирани ... още
По случай отбелязването на 100 години от освобождението на град Неврокоп (днес Гоце Делчев), военнослужещи от състава на военно формирование 26400-Благоевград и представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски ще вземат участие в тържествена проверка (заря), която ще се състои на 19.10.2012 г. от 18.00 часа в гр. Гоце Делчев. На ритуала ще присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.
На 20.10.2012 г. от 19.00 часа на централния площад в гр. Кърджали ще се проведе тържествена проверка(заря) по случай 100 години от Балканската война. В честването ще вземат участие представителни подразделения и военен духов оркестър от военно формирование 24150 – Стара Загора.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени