През изтеклата седмица на територията на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия се проведе сертификационно учение на формирования от 1 батальон на 61 Стрямска механизирана бригада от състава на Батальонната бойна група.

На 19 октомври 2012 г. се състоя Ден за високопоставени гости, в който  взе участие командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Стефан Василев.

На деня за високопоставени гости присъстваха и Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев, новоназначеният посланик на САЩ в България н.пр. г-жа Марси Рийс, министърът на отбраната г-н Аню Ангелов, Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, Командващият СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг, командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Красимир Кънев и представители от Президентството и Министерството на отбраната на Република България.

Сертификационното учение на формированията от Батальонната бойна група се проведе на фона на уникално учение, провеждано от 2-ри бронекавалерийски полк на САЩ под наименованието „Подготовка за решителни действия в сложна обстановка”. В учението участват военни формирования от 17 партниращи нации, като основната цел на учението е подготовка на военнослужещите за действие след приключване на мисията на ISAF, в оперативна обстановка срещу комплексни заплахи.

По време на Деня за високопоставени гости участниците имаха възможност да наблюдават съвместните действия на формирования от Сухопътните войски и Военноморските сили на Българската армия по установяване на сигурността във външния и вътрешния периметър на населено място и по задържането и неутрализирането на представители на терористична клетка провеждаща среща за подготовка на терористичен акт срещу правителствени сили.

В края на Деня за високопоставени гости в административния район на Многонационалния център за съвместна подготовка в Хоенфелс, Германия бе изнесен брифинг с който гостите бяха запознати с възможностите на учебния полигон и с основните параметри на провеждащото се широкомащабно учение. В последвалите разговори Командващият СВ на САЩ в Европа изрази отличните си впечатления от представянето на българските военнослужещи не само в това учение, но и през ученията в които са участвали през последните 2 години, като изтъкна тяхната мотивираност, дисциплинираност и желание за изява.

През 2012 г. са проведени три ротационни подготовки в Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс и Графенвьор, Германия. В тях са участвали общо 838 военнослужещи от СВ на БА.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени