На 1 ноември 2012 г. представителни части и Военният духов оркестър от Център за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен, с командир Полковник Христо Стаматов,  ще участват в тържествена заря-проверка в Русе. Тя ще се състои на централния площад и обединява няколко важни събития: 200 години от рождените на Баба Тонка Обретенова, Денят на народните будители - 1 ноември, празника на военно формирование 32420 Русе и годишнина от  бойния празник на Пети пехотен Дунавски полк, която се навършва на 28 октомври. На тази дата, точно преди сто години, е бил най-кръвопролитният бой от 6-дневните бойни действия на Пети полк при Бунархисар, когато с цената на над 6000 загинали и ранени българи са спрени 9 турски дивизии. Слово ще произнесе кметът на община Русе Пламен Стоилов.

В тържествата ще участват военнослужещите от 32420 Русе, които са формирование към ЦПТП, и  военнослужещи от военно формирование 42520 в Щръклево.

От 17:15 часа, преди началото на Тържествената заря-проверка, военнослужещите ще преминат в тържествен марш, тръгвайки от военния гарнизон, по ул. „Солун”, край „Паметника на Альоша”, ул. „Александровска” и площада пред Община Русе.

Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени