• Военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е участват в полево многонационално учение „Драгон-19“ в Полша

  • Сертификация по CREVAL на група CIMIC

  • Армия и училище заедно в проекта „С поглед в бъдещето - училището има смисъл“

   
   
НОВИНИ
1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 450
В продължение на три дни в 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа, защита и екология се проведоха комплексни занятия за обучение на учениците от 9 и 10 клас по „Отбрана на страната“.
     През първия ден на занятията присъстваха 46 ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ - гр. Пирдоп, 80 ученици от Средно училище „Паисий Хилендарски“ гр. Златица и 42 ученици от Частна професионална гимназия с чуждо езиково обучение с. Челопеч.
Децата посетиха военния музей на формированието,  където капитан Стайка Маджарова представи индивидуални средства за защита на кожата и дихателните органи при заразяване с химически вещества, прибори за радиационно химическо ... още
По инициатива на Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън на 6 април във Военен клуб - Враца се проведе среща със семействата на военнослужещи от Бригадното командване от гарнизон Враца, които в момента са в състава на 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
На срещата присъства командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, които изрази своята благодарност към полковник Джонсън за отправения жест на внимание към семействата на военнослужещите, които с чест изпълняват поетите ангажименти на страната ни в Афганистан и със своите професионални действия издигат престижа и авторитета на страната ни.
От своя страна, полковник ... още
Днес, 5 април, в 13.15 часа бе активирано формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от 91 инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55 инженерен полк - Белене.
        Военнослужещите под ръководството на капитан Стоян Мечкаров извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на ръчна граната, открита в двора на частен имот в с. Сарая, обл. Пазарджик.     
       Боеприпасът бе обезопасен и транспортиран извън населеното място, където бе унищожен при спазване на мерките за безопасност.
        Военнослужещите ... още
От 2 до 4 април в 61 Стрямска механизирана бригада, район Казанлък,  на учебен полигон "Тюлбе"  се проведе тактическо учение „ОГНЕНА ЗОРА 2019” за сертифициране на 61 самоходен артилерийски дивизион от състава на пехотна бригада „Тежък тип”, декларирана за силите на НАТО с ниска степен на готовност.
Комисия  от състава на командването на  Сухопътните войски водена от полковник Христо Начев - началник на сектор в отдел Подготовка на войските, оцени бойните способности на 61 самоходен артилерийски дивизион, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите за силите на Съюзното командване по операциите и ръководството за оценка на бойните способности на сухопътните щабове и формирования.
В първата фаза на учението ... още
Днес, 5 април 2019, на строевия плац Единия център за начална подготовка –  Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Гости на тържеството бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др.
След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите. Той ги поздрави за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени