• Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23”

  • Медиен ден на съвместната подготовка “Отбранителен щит 23”

  • Започна участието на българските формирования в учението “Saber Guardian 23” в Румъния

   
   
НОВИНИ
1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 548
           На 14 и 15 март 2023 г. в местността  “Белия камък”  формированията от 101-ви алпийски полк проведоха тактически учения на ниво рота.
Тактическото учение с 5-та алпийска рота с придадени 82 мм минохвъргачен взвод от минохвъргачна батарея, разузнавателен взвод, противотанков взвод и инженерно-сапьорен взвод от рота бойна поддръжка беше на тема „Отбрана на ротата в планински район”.
         „Настъпление на ротата в планински район” беше темата на тактическото учение с  2-ра алпийска ротаа.
         Противопоставянето на две формирования, окомплектовани напълно, създаде реална ... още
По сигнал, подаден от кмета на село Аврен, община Крумовград господин Димитър Антонов и по заповед на командира на Сухопътните войски днес, 14 март 2023 г., беше задействан модулът за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
 Под ръководството на капитан Слави Красев,  групата в състав от 3-ма военнослужещи и 2 единици техника се отправи към землището на с. Аврен.
След пристигане на указаното място екипът се зае с необходимите действия по обезопасяване и последващо унищожаване на невзривения боеприпас – пехотна мина.
Поради силно пресечената и труднодостъпна местност, спазвайки стандартните процедури и мерки за безопасност, екипът унищожи пехотната мина на ... още
На 13 и 14 март се проведе ротно тактико-специално учение „Сливница – 23” с около 40 военнослужещи и 11 единици специална техника от първа рота за ЯХБЗ на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е.
Темата на учението беше “Действие на формированията за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на Сухопътния компонент, провеждащ отбранителна операция”.
         В продължение на 2 дни личният състав демонстрира способности по заемане на район за бойно използване, извършване на радиационно и химическо разузнаване, тактическо вземане на проби и доставянето им за лабораторен анализ, радиометричен контрол на проби от почва, вода, снаряжение, обеззаразяване на личен състав, въоръжение, техника, ... още
На 09 и 10 март в гарнизон Асеновград се проведоха чествания, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 110 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк.
Мероприятията започнаха на 9-ти март на строевия плац, където командирът на полка полковник Красимир Ташев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.
По-късно пред паметника на загиналите сто и единадесет артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
Празничен молебен и водосвет пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк, беше ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени