• Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

  • Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара

  • Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

   
   
НОВИНИ
1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 584
Днес, 18 октомври, формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на 78-ми батальон за осигуряване - София, унищожи силно корозирала ръчна граната Ф - 1, без запалка и предпазен щифт, намерена по време на планови археологически разкопки в землището на село Бусманци, Столична община.
Формированието действа под ръководството на старши лейтенант Владислав Ставрев по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
Днес, 17 октомври, формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на 55-ти инженерен батальон - Белене, унищожи два боеприпаса,  открити в района на гр. Никопол.
Единият боеприпас е 100 мм осколъчно-фугасен снаряд, намерен в землището на с. Въбел, при обработване на нива. Унищожен е на място.
  Вторият е артилерийска граната, намерена  при разкопки при Шишмановата крепост в гр. Никопол, боеприпасът е транспортиран и унищожен на 4 км югозападно от гр. Никопол.
Формированието действа под ръководството на старши лейтенант Калоян Гинчев по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
 Днес, 17 октомври от 10 ч. в района на 101-ви алпийски полк – Смолян от Сухопътни войски  се проведе „Ден на отворени врати” по случай 20 октомври – Празник на полка.
  Деца, ученици и граждани посетиха военното  формирование, запознаха се с различни видове въоръжение, техника и алпийска екипировка. Голям интерес предизвика историческата сбирка в музея на формированието. Военнослужещите от 101-ви алпийски полк направиха показ на два динамични способа по алпийска подготовка. Инструктори от полка спускаха децата по рапел. Желаещите да видят  и усетят стрелбата с реално оръжие, стреляха с халосни патрони.  
Две ротни тактически учения с участието на формирования от сухопътните войски на България и Италия ще се проведат от 18 до 20 октомври на учебен полигон „Корен“. В тях ще участват над 280 военнослужещи и 60 бойни машини.
В тактическото учение с бойни стрелби на тема „Механизирана рота в настъпление“ ще участват военнослужещи от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от италиански взвод от състава на многонационалната бойна група в България. Ръководител на учението е  командирът на 2-ри механизиран батальон майор Цветелин Георгиев. Целта е да се повиши подготовката на военнослужещите при заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка за настъпление и водене на настъпателен бой. Бойните стрелби ще бъдат ... още
Днес, 16 октомври, формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на 78-ми батальон за осигуряване - София, унищожи частично корозирала ръчна граната РГД-5, със запалка, без видима маркировка, открита от цивилно лице по време на сортиране на битови отпадъци в Столично предприятие за третиране на отпадъци в местността “Садината” в село Яна, Столична община.
Формированието действа под ръководството на старши лейтенант Владислав Ставрев по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени