• Военнослужещи от Сухопътните войски и днес участват в гасенето на големия горски пожар в планина Славянка

  • Смяна на българския контингент в многонационалната бойна група на НАТО на територията на страната

  • Военнослужещи от Сухопътните войски за пореден ден участват в гасенето на големия горски пожар в планина Славянка

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 664
От 15 до 19 юли, в района на 10-ти механизиран батальон – Враца и скален масив „Вратцата“, се проведе курс по специална алпийска подготовка на военнослужещи от батальона във Враца, от състава на 3-то бригадно командване – Благоевград. Ръководители бяха инструктори от Учебния център за планинска подготовка на 101-ви алпийски полк - Смолян.
Военнослужещите от формированието придобиха основни умения по алпийска подготовка, в преодоляване на скали, изготвяне на алпийски възли, боравене с необходимия алпийски инвентар, катерене и спускане по скали по метода „Рапел“ и евакуационни методи в планината.
 
Снимки: 3-то бригадно командване - Благоевград
 
Днес, 19 юли, в борбата с огнената стихия между селата Воден и Крайново, област Ямбол на терен действат 41 военнослужещи с 3 единици техника от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, под ръководството на командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Иван Иванов.
 
Снимки: 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора
 
Днес, 19 юли, от ранни зори, нова група от 60 военнослужещи с 9 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на командира на занитно-ракетния дивизион майор Иван Кибритев, продължава пожарогасенето в района на село Отец Паисиево, община Калояново.
 
Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово
 
На 18 юли, от 21 часа, се проведе тържествена проверка-заря, която беше кулминацията на честванията по случай 187-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. На площад „Васил Левски” строя на представителните блокове от 61-ва механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски, беше приет от министъра на отбраната на Република България Атанас Запрянов. Командващ зарята бе майор Пламен Великов – заместник-командир на 1-ви механизиран батальон.
Да изразят своята признателност към живота и делото на Дякона на площада присъстваха още: доктор Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, професор Атанас Семов – конституционен съдия, народни представители от 50-то Народно събрание, професор доктор Христина Янчева – областен управител ... още
Вече седми пореден ден военнослужещите от Сухопътни войски оказват помощ на населението и рамо до рамо с колегите си от Военновъздушните сили, пожарникарите от служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, служителите на горските стопанства в страната и доброволци, непрестанно се борят да овладеят бушуващата огнена стихия, обхванала различни части на страната.
От началото до момента Сухопътните войски са участвали с над 920 души и около 200 единици техника от военните формирования на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, 4-ти артилерийски полк – Асеновград, 55-ти инженерен полк – Белене, 110-ти логистичен полк – Пловдив и учебен полигон „Корен”.
Гасиха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени