• Ученици от клуб „Приятели на армията“ посетиха 38-ми механизиран батальон-Стара Загора

  • Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открити невзривени боеприпаси

  • Сто четиридесет и седем години ни делят от гибелта на Апостола, но въпреки времето, за нас той е жив

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 474
В рамките на многонационална ротационна подготовка „Combined Resolve XIII“, която се провежда на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия,  от 24 януари до 2 февруари се проведе тактическо учение „Сила срещу сила” (Force on Force).
На българската рота, която е част от 1-8 CAV US Bn бяха поставени задачи по отбрана на ротен упорен пункт в планинско-гориста местност, блокиране, прочистване, овладяване на обект и охрана на командно-наблюдателния пункт на батальона с 2-ри механизиран взвод с командир капитан Иво Кирилов. Бойните действия се водеха в планинско-гориста местност, с усложнен от климатичните условия терен, денем и нощем в условията на използване от противника на оръжие за масова ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес,                     31 януари, в 101-ви алпийски полк – Смолян.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, двадесет и двама новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101-ви алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21-ви Средногорски полк”, каза в приветствието си командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров.
„С гордост заставаме пред вас и ви ... още
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 29-ти механизиран батальон - Шумен, от състава на Единен център за начална подготовка беше задействан вчера, 29 януари, за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в близост до контейнер за смет в кв. Запад, град Търговище.
Специализираният екип под ръководството на капитан Ангел Иванов извърши разузнаване и транспортиране  на корозирала ръчна граната със запалка. При спазване на мерките за безопастност, боеприпасът беше унищожен днес, 30 януари, на учебен полигон „Дивдядово“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от Батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан днес, 28 януари, за обезвреждане на невзривен боеприпас открит в землището на с. Горно Изворово, община Казанлък.
     Формированието под ръководството на капитан Йордан Йорданов извърши разузнаване и унищожаване на 120 мм осколъчно-фугасна мина,                      силно корозирала, без видима маркировка.
При спазване на мерките за безопастност, боеприпасът беше унищожен на място.
В продължение на двадесет дни, 32 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк, съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС) участваха в подготовката и провеждането на трите старта от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Положените усилия от военнослужещите, който работеха по дванадесет часа на ден бяха високо оценени от представителите на Международната федерация по ски (ФИС), БФС и домакините от фирма „Юлен” – Банско.
           Участието в мероприятието повиши способностите на военнослужещите за каране на ски без щеки и пренасяне на имущества по писти със силно пресечен терен при минусови температури на голяма надморска ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени