• Класически шахмат за „Купа Св. Георги Победоносец“ във Военен клуб - Плевен

  • Полева подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита от формированията на Сухопътните войски

  • Съвместни занятия на военнослужещите от Бригадното командване и службите за „Пожарна безопасност и защита на населението“

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 443
От 2 до 4 април в 61 Стрямска механизирана бригада, район Казанлък,  на учебен полигон "Тюлбе"  се проведе тактическо учение „ОГНЕНА ЗОРА 2019” за сертифициране на 61 самоходен артилерийски дивизион от състава на пехотна бригада „Тежък тип”, декларирана за силите на НАТО с ниска степен на готовност.
Комисия  от състава на командването на  Сухопътните войски водена от полковник Христо Начев - началник на сектор в отдел Подготовка на войските, оцени бойните способности на 61 самоходен артилерийски дивизион, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите за силите на Съюзното командване по операциите и ръководството за оценка на бойните способности на сухопътните щабове и формирования.
В първата фаза на учението ... още
Днес, 5 април 2019, на строевия плац Единия център за начална подготовка –  Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Гости на тържеството бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др.
След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите. Той ги поздрави за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български ... още
На 4 април във 2-ра механизирана бригада - Стара Загора ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер” се запознаха с устройството и принципа на действие на 7,62 мм автомат „Калашников”.
Учениците са членове на клуб „Приятели на армията” с ръководител  Радослав Петров - учител по физическо възпитание и спорт в гимназията.
Основната цел на клуба е свързана с патриотичното възпитание и повишаване на военно-техническата грамотност на младите хора. Интересът към тези практически занятия е голям. Особено от страна на гимназистите, които заявяват своята мотивация да кандидатстват в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново и считат участието си в клуба, като част от ... още
Вчера, 3 април, военнослужещи от 55 инженерен полк проведоха занятие  по базова топография и ориентиране с новосформиран отряд от деца и младежи от град Белене към СД „Католически скаути – България”.
След като бяха посрещнати в района на формированието и се запознаха с мерките за безопасност, децата бяха транспортирани до с. Кулина вода,  където кметът на селото Румен Георгиев представи накратко историята на населеното място.
В хода на занятието, което премина в местността „Дългата шума”, намираща се в близост до селото, малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас, устройство и предназначение на компаса, ориентиране на карта, работа с нея и движение по азимут.
Ръководителят на занятието - ... още
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посети днес, 3 април, войсково стрелбище Николаево, където наблюдава занятие по огнева подготовка на обучаемите в курс по начална военна подготовка. Първото за годината обучение по чл. 59 от Закона за резерва за хора без начална военна подготовка започна на 11 март и ще приключи на 5 април. То се провежда в Единния център за начална военна подготовка в Плевен и в него участват 23-ма младежи и девойки.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна и разговаря с младите хора и наблюдава стрелбите. „За нас е много важно да имаме обратна връзка, да знаем какви са вашите впечатления. Винаги може да споделите с вашите командири, ако имате проблеми“, каза генерал-лейтенант Илиев. Той се поинтересува от това какви ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени