• Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23”

  • Медиен ден на съвместната подготовка “Отбранителен щит 23”

  • Започна участието на българските формирования в учението “Saber Guardian 23” в Румъния

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 548
От 12 до 15 май в района на 101-ви алпийски полк  се проведе конкурс за заемане на войнишки длъжности.
Успешно преминалите прегледите за годност за военна служба и психологическа пригодност бяха допуснати до изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Кандидатите показаха добри резултати по физическа подготовка и високи резултати на теста за обща култура.
С успешно издържалите изпитите  председателят на комисията майор Иван  Щерев проведе  беседа и бяха предложени военни длъжности на 13 кандидати.
 
На 15 май представители на Националната гвардия на САЩ – щат Тенеси, посетиха военно формирование 28880 – Белене. Посещението започна с кратък брифинг на командира на формированието полковник Петко Петков, който запозна гостите със структурата, мисията и задачите на формированието, след което бяха разгледани въпроси по взаимното сътрудничество и организиране на съвместни инженерни дейности между двете структури.
Работната среща остави положителни впечатления за дейността на полка и възможностите за организираните на съвместни инженерни дейности, за което полковник Джон Кинтън, командир на 194 инженерна бригада, изказа своята благодарност.
 
    Днес, 12 май, на тържествен ритуал командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка подполковник Петко Петков официално пое командването на 55-ти инженерен полк и беше повишен в звание „полковник”.
Пагоните на новия командир връчи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков пред личния състав на формированието.
В словото си  той отправи пожелания към полковник Петков и към целия личен състав за здраве, неизчерпаеми сили, спорни дела и много успехи, които да съпътстват добрия имидж и затвърждаването на доброто име на полка.
  Полковник Петков прие бойното знаме и обеща да го опази чисто и неопетнено, благодари на командването на Сухопътните войски за гласуваното доверие, изказа своята признателност към ... още
Статичен показ на въоръжение и техника пред учениците от Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ в град Търговище проведоха днес, 11 май, военнослужещите от военни формирования 34200 и 54060 от гарнизон Шумен от състава на Сухопътните войски.
По време на показа те запознаха децата с част от въоръжението в Българската армия – реактивната система за залпов огън БМ-21 „Град”, 152 мм гаубица Д-20, РПГ-7, пистолет „Макаров“, снайперови пушки „Драгунов“ и „Хеклер и Кох”, автомат и картечница „Калашников”, противотанков гранатомет СПГ-9, преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела -2М“, камуфлажно облекло нов образец, тактическо елече и каска от кевлар.
Особен интерес предизвика ... още
             Вчера, 10 май,  в района на 101-ви алпийски полк - Смолян се проведе съвместно обучение-семинар между инструктори от Учебен център по планинска подготовка на полка и екипи от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична Община.
           Семинарът беше открит от командира на полка подполковник Стефан Димов с брифинг за  историята и способностите им в областта на търсене и спасяване на пострадал в планинска местност. Гостите посетиха музея и параклиса на военното формирование, след което се пристъпи към статичен показ на екипировка и техника, както и на динамичен показ, където бяха демонстрирани способности по извличане на пострадал ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени