На 29 и 30 април 2013 г., 36 военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград се включиха в доброволна кръводарителска акция.
Процедурата се извърши от екип на ВМА – София. Дарената кръв ще бъде използвана от лечебните заведения при възникване на спешна необходимост.
На 26.04.2013 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от военно формирование 28610 – София, с ръководител ст. лейтенант Иван Панайотов унищожи 1 бр. снаряд за зенитна установка, открит в мазе на бл. 222 в ж. к. “Дружба 2” в гр. София.
На 24.04.2013 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от в.ф. 52590 – Ямбол от Сухопътните войски, с ръководител ст. лейтенант Валентин Георгиев унищожи 3 бр. противотанкови гранати, открити край хижа “Люляк” в землището на с. Лозенец, община Стралджа.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще вземе участие в Деня за високопоставени гости на учението „Saber Guardian 13”, който ще се проведе на 24.04.2013 г. в гр. Сибиу, Румъния. Учението се провежда в периода 15 до 25 април в Центъра за подготовка на Сухопътните войски на Румъния-Чинку, с участието на военнослужещи от Армения, Азърбайджан, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния ,Сърбия, Украйна и САЩ. От Българската армия участници в него са подполковник Владимир Владимиров от ЩО, майор Сашко Хайтов, майор Тодор Бахчевански, капитан Николай Никифоров, старши лейтенант Георги Василев и лейтенант Красимир Дамянов от Сухопътните войски, и сержант Илияна Бегликчиева от Съвместното командване на силите.
„SABER GUARDIAN 13” е ново командно-щабно компютърно подпомагано учение на страните от Черноморския регион и спомага за развитието на  регионалното сътрудничество между страните участнички.
Oт 23 до 25 април 2013 г., в района за постоянна дислокация и на местността ще се проведе сертификация на в.ф.42600-Мусачево, съгласно изискванията на стандартите на АСО за сертифициране на силите (AFS), “Оценяване на боеспособността и бойната готовност на щабовете и подразделенията от Сухопътните войски (CREVAL)  за потвърждаване на готовността му за участие в операции.
Сертификацията ще премине под формата на батальонно тактико-специално учение (БТСпУ), което ще се проведе извън пункта за постоянна дислокация в местност, където според сценария са включени почти всички възможни елементи, събития и ситуации наподобяващи реална обстановка при изпълнение на мисия.  
Комисия от Командването на Сухопътните войски заедно с офицери, назначени за контрол от Командването на силите на НАТО в Мадрид ще проверят планиращите документи, стандартните оперативни процедури и правила за поведения и познаването им от личния състав.
Военно формирование ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени