• Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

  • Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

   
   
НОВИНИ
Почетен караул от военно формирование 26 400 – Благоевград участва в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на православния храм „Въведение Богородично“ в знак на признателност по повод 137-ата годишнина от първото освобождение на Горна Джумая.
В ритуала участваха представители на местната власт и държавни институции, общественици, политици и граждани.
На днешния ден, преди 137 години, Горна Джумая (днешен Благоевград) е освободен от османско владичество от руски боен отряд, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.
С провеждането на двудневно тактико-специално учение, днес, 12 февруари, завърши сертификацията на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа”. По време на сертифицирането комисия от Съвместното командване на силите провери практическите навици на националния поддържащ елемент, на офицерите от командването, на командирите на взводове и отделения за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност. Председател на изпитната комисия бе полковник Любомир Пеев – началник на отдел „Съвместна подготовка”.
 
В продължение на шест месеца ротата ще изпълнява функционалните си задължения в района на военното формирование ... още
Военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене проведоха на 9 февруари, занятия по военна подготовка с ученици от VII и VIII клас на СОУ „Цветан Радославов” в град Свищов. Това е третото за годината обучение с учениците в часа на класния ръководител.
 
Старшините Валентин Прокопиев, Илия Илиев и сержант Юлиян Пенчев запознаха учениците със средствата за химическа защита, с методите и способите за оказване на първа медицинска помощ и с част от въоръжението в Българската армия.
 Модулна група от военно формирование 22 220 - Сливен унищожи на 6 февруари  в района на полигон „Ново село” стар боеприпас, открит от гражданин в близост до полигона. 100-милиметровият осколочно-фугасен танков снаряд с корозирал  взривател без видима маркировка е унищожен по електрически способ.
Ръководител на модулната група е старши лейтенант Михаил Попов.
Почетно четвърто място (с еднакъв брой точки с отбора на Испания) в 67-то издание на Шампионата по ски на алпийските подразделения 2015 г. в Италия зае представителният отбор на Сухопътните войски.
Състезанието, което се проведе от 02 до 06 февруари, се организира от Главното командване на италианските алпийски части и е признато за най-голямото и значимо международно събитие в областта на подготовката на алпийските части. По официална покана от командващия на Алпийските части на Въоръжените сили на Италианската република генерал-майор Федерико Бонато присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
         На откриването на шампионата присъстваха  началникът на Генералния щаб на Италианската армия генерал ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени