• Завърши съвместната подготовка „Родопи 24“ в Смолян

  • Завърши тактическото учение „Родопи 24“

  • Военнослужещи от Сухопътни войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в град Благоевград

   
   
НОВИНИ
Всяка година на 4 декември артилеристите от армиите на християнските държави почитат своя патрон Света Великомъченица Варвара.
Според православния календар светицата се почита всяка година на 4-ти декември. В целия християнски свят Света Великомъченица Варвара се счита за закрилница на пожарникари, зидари, дърводелци, конструктори, миньори, архитекти и което е по-важно – тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.
Водени от своя командир бригаден генерал Димитър Илиев, артилеристите от 2 механизирана бригада почетоха празника в храм „Света Троица”, град Стара Загора.
Водосвет по случай празника отслужи отец Евгений.
На службата присъстваха и артилеристи от Корпуса на Морската пехота на САЩ, участващи в тридневен семинар във Втора ... още
Днес, 03.12.2014 г. военно формирование 22160 – Плевен отбеляза своя празник. Празничният ден започна със строяване на ритуалния плац на военно формирование 22160, където бяха произнесени слова на заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов и командира на формированието полковник Николай Бешев.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на военно формирование 22160 – Плевен.
Програмата продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на 5 – механизирана бригада. Гости на тържеството бяха заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, ... още
Министерството на отбраната не съгласува постъпилия проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2015 г. Според проекта и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015 – 2017 г. разходите на Министерството на отбраната са намалени с общо 66 млн. 423 хил. лв. спрямо представената в Министерството на финансите прогноза, като в частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв. спрямо 2014 г. В абсолютна стойност намалението на бюджета на Министерството на отбраната е най-голямо и се запазва през целия период на средносрочната прогноза.
Основният мотив за несъгласуването на проекта за държавен бюджет за 2015 г. е невъзможността да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, ... още
На 28.11.2014 г. във военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада се проведе преглед на строевата подготовка и маршова песен и изпит по физическа подготовка.
Четиричленна комисия от командването на 2-ра бригада с председател полковник Недялко Ников – заместник-командир на бригадата проследи показаните от военнослужещите строеви умения и изпълнението на маршови песни. Последва демонстрация на хватки с оръжие с военнослужещи, командвани от капитан Захари Генев.
След проверката на подготовката на военнослужещите полковник Ников заедно с подполковник Александров – командир на батальона,  официално откриха и обновената част от спортната зала във в.ф. 52740. В района на формированието освен фитнес зала има и обособена зала за ... още
Днес, 28.11.2014 г., на общ развод с бойното знаме, се прости една немалка част от военнослужещите в 61 Стрямска механизирана бригада. Същите, по подаден рапорт, от 01.12.2014 г. преминават в редиците на военно формирование 54990 – Враца.
Командирът на 61 мбр, бригаден генерал Димитър Шивиков, благодари за всеотдайната им служба във формированието, като им пожела успехи, продължавайки все така предано да служат на род и родина.
На общия развод бяха наградени и военнослужещите, взели участие в спортните състезания и военноприложни спортове по случай празника на Сухопътните войски. На призьорите бяха връчени купи и медали.
На финала личният състав премина в тържествен марш.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени