• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
В продължение на няколко дни с поредица от ритуали с участието на военнослужещи от 2-ра мбр градът на липите отбеляза 140 години от ожесточените боеве при Стара Загора по време на Руско-турската война (1877-1878 г.).
На 28 юли от 18.00 часа се проведе военен ритуал по поднасяне на венци пред „Паметника на Джуранлийския бой” /северно от с. Горно Ботево/, в памет на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.
На 30 юли от 20.00 часа с тържествена проверка (заря) пред община Стара Загора бяха отбелязани ожесточените боеве за града.  Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти от бригадата.     
          ... още
Приключи участието на четирима военнослужещи от 101 алпийски батальон начело с командира подполковник Димитър Кацаров като наблюдатели в  международното учение „SARMIS-17” с участието на 2-ра планинска бригада от Сухопътните войски на Румъния и пехотна  рота от гвардията на принца на Уелс от Великобритания  - общо 1031 военнослужещи и около 150 единици техника.
Ръководител на „SARMIS-17” бе полковник Кристиан Теглас - командир на 2-ра планинска бригада.
След церемонията по откриването, на която бяха официално издигнати флаговете на Румъния, Великобритания и НАТО, в продължение на няколко дни българските военнослужещи се запознаха с условията за подготовка, организацията на работа, задачите на формированията от 2-ра планинска бригада, ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 26 юли, във военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55  инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели седемнадесет новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Изпълняващият длъжността „Командир на военно формирование 44220” майор Радостин Тенев поздрави положилите военна клетва военнослужещи и отправи пожелания за здраве, благополучие, търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, съпътстващи военната служба.
След заветното „Заклех се”, военнослужещите изпяха химна на Република България.
Ритуалът завърши с ... още
Съгласно „План за дейността на Сухопътните войски през 2017” от днес,            24 юли, започва сбор по водолазна подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски, за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации, който ще се проведе във военно формирование 54950 – Бургас и ще продължи до 4 август.
В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания старши лейтенант Димитър Маринов, които ... още
Тази година се навършват 14 години от инцидента с вертолет Ми-17 от състава на 24 авиобаза-Крумово, в който при изпълнение на служебния си дълг – гасене на горски пожар в местността “Бeтоловото” край Разлог, загинаха подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот, майор инж. Николай Радулов – военен пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник и полковник Кирил Чамишки – началник на сектор „Държавен Противопожарен Контрол към РДВР –  Благоевград.
Военнослужещите от личния състав на командването почетоха паметта на своите колеги на провелия се днес, 21.07.2017 г., от 11:00 часа ритуал за отдаване на почит към загиналите.
След отслужването на заупокойна панихида на паметника бяха положени венци и цветя от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени