• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
На 14 и 15 август 2017 г. военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – гр. Асеновград взеха участие в храмовия празник на Бачковската Света Обител „Успение Богородично”.
По стародавна традиция, всяка година стотици православни миряни се стичат в Бачковската Света Обител „Успение Богородично” да се помолят за здраве и благоденствие. И тази година там се провеждат църковни тържества по повод Деня на Света Богородица и храмов празник на Обителта.
         Честването на празника започна в понеделник – 14 август, от   18.00 часа, с така наречената „Малка вечерня“, след което е нощното бдение, а около полунощ - утренята, когато бе отслужено и Опело на Божията майка.
По-късно се ... още
С тържествена заря-проверка с участието на военнослужещи от 101 алпийски батальон и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили в Широка лъка вчера, 14 август 2017 г., бе почетена паметта на  загиналите във войните за национално обединение и освобождение. Смолянското село се прекланя пред герои като Капитан Петко войвода, генерал Калин Найденов - герой от Сръбско-българската и Балканската война, както и десетки други, оставили костите си по бойните полета.
Военната церемония е част от тържествата за отбелязване на храмовия празник на църквата "Успение Богородично", които започнаха с вечерно богослужение в храма и продължиха с тържествена заря-проверка, командвана от капитан Владимир Сариев и приета от командира на смолянските алпийци подполковник Димитър ... още
На 5 август 2017 година по традиция бe почeтена 149-годишнината от смъртта на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър. Военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово взеха участие в ритуалa на гроба му на връх „Кадрафил”, с. Свежен, община Брезово.
В историческия разказ за живота и делото на героя професор Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите: “Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина.”
В знак на признателност и преклонение пред достойния живот на Хаджи Димитър, изживян в полза ... още
На 05.08.2017 г. в центъра на с. Славейно военнослужещи от 101 алпийски батальон – Смолян, съвместно с военния духов оркестър на ВВС,  взеха участие в празненствата по случай 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
С панихида в памет на загиналите във въстанието в храм „Св. пророк Илия” в селото, с падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред подвига и саможертвата на загиналите герои. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Славейно е едно от селата, взело активно участие в борбите с четата на Кольо и Пейо Шишманови, затова и не случайно го наричат комитското село.
Кулминацията на честванията бе тържествената заря-проверка, командвана от капитан Владимир Сариев от в.ф. 28330 - ... още
Военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски участваха вчера, 6 август 2017 г., в гасенето на горския пожар край село Изворище, община Бургас по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Рано сутринта в действията по погасяването на огъня са се включили 30 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен и 35 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада, с общо 8 броя специализира натехника.
Военнослужещите от Сухопътните войски ще окажат помощ на екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в усилията за овладяването на горския пожар.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени