• Военнослужещите от Сухопътните войски вече 6-ти ден се борят с пожарите, разразили се на територията на страната

  • Още едно формирование от Сухопътните войски се включи в борбата с огнената стихия, разразила се в страната

  • Обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

   
   
НОВИНИ
        С Ден на отворени врати започна днес, 19 април, празникът на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада. В района на формированието дъждовното време не разколеба желаещите граждани на областния град, както и ученици от ямболски училища, дошли да се включат в инициативата на домакините. Празникът започна с тържествено приемане на строя от командира на  батальона подполковник Велин Кехайов, след което военнослужещите представиха кратка демонстрация по специализиран ръкопашен бой. Най-ентусиазирани и любознателни бяха възпитаниците на емблематичното ямболско училище „Любен Каравелов”, които за поредна година  изненадаха за празника личния състав на формированието с поздрав ... още
Боеприпасите са открити вчера, 17 април, в близост до язовир „Малък Беглик”.
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, под ръководството на капитан Петър Петров със съдействието на РС Военна полиция – Пловдив, разузна и транспортира за съхранение двете ръчни гранати.
Днес, 18 април,  при стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасите  бяха унищожени на гарнизонен учебен център „Червен“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян ... още
Ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение в село Конуш, община Асеновград, се проведе днес, 13 април, по повод 100 години от откриването на паметника. В ритуала взеха участие военнослужещи от 4-ти артилерийски полк - Асеновград.
Командирът на 1-ви артилерийски дивизион подполковник Александър Младенов прие строя на почетния караул.
На мероприятието присъстваха заместник-кметът на община Асеновград инженер Петър Петров, председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев, кметът на село Конуш – Георги Ваклушев, общински съветници, ученици и жители на село Конуш.
Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха панихида.
Госпожа Росица Морева – уредник в исторически музей – ... още
Вчера, 11 април, при почистване в частен имот в село Жребичко, област Пазарджик е намеренa корозирала  ръчна  граната с взривател.
Днес, 12 април, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, под ръководството на капитан Иван Тричков разузна,  транспортира и унищожи боеприпаса при стриктно спазване на мерките за безопасност на 1 км от населеното място.
Военнослужещите действаха на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
На 11 и 12 април в района на пункта за постоянна дислокация на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево се провежда ротно тактико – специално учение „Специализирана защита -  2023”.
Учението е на тема: „Действие на формированията за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на Сухопътния компонент, провеждащ отбранителна операция”. Ръководител е майор Калин Калинов. Участват 40 военнослужещи и 11 единици специална техника.
В хода на учението се отработват задачи по извършване на марш, заемане и действия в район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на пълно активно обеззаразяване, вземане на проби и действия на личния състав при различни видове опасности.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени