• Военнослужещите от Сухопътните войски вече 6-ти ден се борят с пожарите, разразили се на територията на страната

  • Още едно формирование от Сухопътните войски се включи в борбата с огнената стихия, разразила се в страната

  • Обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

   
   
НОВИНИ
          През последните няколко години сътрудничеството между 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски  и НВУ ”Васил Левски” - Велико Търново се превърна в традиция.
          И тази година  от 15 до 17 март се проведоха занятия по алпийска подготовка с курсанти от специалност „Разузнаване”  и инструктори от Учебен център за планинска подготовка от 101-ви алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов.
         По време на занятията курсантите се сблъскаха с трудностите и предизвикателствата, на които ги подложи планината през зимата.
 
           На 14 и 15 март 2023 г. в местността  “Белия камък”  формированията от 101-ви алпийски полк проведоха тактически учения на ниво рота.
Тактическото учение с 5-та алпийска рота с придадени 82 мм минохвъргачен взвод от минохвъргачна батарея, разузнавателен взвод, противотанков взвод и инженерно-сапьорен взвод от рота бойна поддръжка беше на тема „Отбрана на ротата в планински район”.
         „Настъпление на ротата в планински район” беше темата на тактическото учение с  2-ра алпийска ротаа.
         Противопоставянето на две формирования, окомплектовани напълно, създаде реална ... още
По сигнал, подаден от кмета на село Аврен, община Крумовград господин Димитър Антонов и по заповед на командира на Сухопътните войски днес, 14 март 2023 г., беше задействан модулът за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
 Под ръководството на капитан Слави Красев,  групата в състав от 3-ма военнослужещи и 2 единици техника се отправи към землището на с. Аврен.
След пристигане на указаното място екипът се зае с необходимите действия по обезопасяване и последващо унищожаване на невзривения боеприпас – пехотна мина.
Поради силно пресечената и труднодостъпна местност, спазвайки стандартните процедури и мерки за безопасност, екипът унищожи пехотната мина на ... още
На 13 и 14 март се проведе ротно тактико-специално учение „Сливница – 23” с около 40 военнослужещи и 11 единици специална техника от първа рота за ЯХБЗ на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е.
Темата на учението беше “Действие на формированията за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на Сухопътния компонент, провеждащ отбранителна операция”.
         В продължение на 2 дни личният състав демонстрира способности по заемане на район за бойно използване, извършване на радиационно и химическо разузнаване, тактическо вземане на проби и доставянето им за лабораторен анализ, радиометричен контрол на проби от почва, вода, снаряжение, обеззаразяване на личен състав, въоръжение, техника, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени