Днес, 21.05.2024 г., в град Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ се състоя тържествена церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на НАТО в Косово.

На тържествения ритуал присъстваха адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната, генерал-майор Красимир Кънев- командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов – заместник-командир на Сухопътните войски, полковник Кирил Спаневиков - командир на 3-то бригадно командване, Методи Байкушев - кмет на община Благоевград, Георги Динев - Областен управител на Благоевград, представители на местното управление, близки и роднини на заминаващите военнослужещи, граждани и гости на Благоевград.

В своето обръщение към личния състав на контингента началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов, декларира своята увереност в подготвеността на военнослужещите и им пожела здраве, успешно изпълнение на задачите и благополучно прибиране в родината, след което връчи на заместник-командира на 2-ри многонационален батальон- майор Красимир Дамянов, икона от името на министъра на отбраната на Република България.

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, поздрави военнослужещите и отправи благопожелания от свое име и от името на гражданите на Благоевград и също подари на контингента икона на Свети Георги, за да ги закриля.

В слово-отговор заместник-командирът на 2-ри многонационален батальон благодари на военното ръководство за гласуваното доверие, а на личния състав от контингента за професионализма, старанието и високата мотивация при подготовката за мисията, като изрази увереност в успешното ѝ изпълнение.

Тържествен молебен за здраве и благоденствие на участващите военнослужещи, беше отслужен от свещенослужители от благоевградски православен храм „Въведение Богородично“.

С преминаването в тържествен марш на военнослужещите приключи Тържествената церемония по официалното изпращане  на военното формирование.

 

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени