Утре, 30.03.2012 г. военно  формирование 22790 Горна Оряховица ще чества своя празник. То води началото си от Общовойсковата химическа рота, която е сформирана със заповед № 63  от 30 март 1935 година на Министъра на войната. През годините военното формирование се е обособило, като център за подготовка на кадри за химическите войски, която функция изпълнява и днес.
В програмата за отбелязването на празника е предвидено провеждането на  спортни състезания, посещение на музея на формированието, прожекция на филм за участието на военнослужещите в полигонната подготовка на „Корен-2011” и др. За участие в празника са поканени представители на държавната и местната власт. На него ще присъства и началникът на сектор  „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е” в командването на Сухопътните войски полковник Анатоли Грозданов, който ще прочете заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан ... още
 
На 27 март 2012 г. модулно формирование за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 28880 - Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев унищожи   1 брой ръчна граната”, открита в съборена сграда на ул. “Ропотамо” в с. Асеновци, община Левски, област Плевен.
На същия ден военнослужещи от военно формирование 28610 - София под ръководството на старши лейтенант Иван Панайотов унищожиха  1 брой мина за минохвъргачка, открита при разчистване на дворно място на ул. “Първа българска армия” в района на кв. “Орландовци”.
Утре, 27 март 2012 г. от 11.00 часа пред къщата-музей на Васил Левски в гр. Карлово ще се проведе церемония по тържествено изпращане на 12-та рота от състава на Българската армия за охрана на вътрешната зона на летище  Кандахар,  определена за участие в състава на Международните сили  за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).
Командир на ротата е майор Митко Балтов, а помощник -национален командир на контингента - подполковник Георги Гатев.
На церемонията ще присъстват командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на община Сопот Веселин Личев, кметът на град Калофер Румен Стоянов, представители на военно-патриотични организации, близки и роднини на военнослужещите от състава на контингента.
 
По повод 99 –та годишнина от Одринската епопея днес, 26.03.2012 г. представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие във военни ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите за освобождението на България.
Тържествените церемонии ще се проведат в градовете Казанлък, Стара Загора, Сливен и Пловдив.
 
На 21 март 2012 г. модулна група за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 22220 - Сливен от Сухопътните войски, с ръководител майор Иван Иванов унищожи 1 брой изстрел за зенитно оръдие, открит в коритото на река Средецка в гр. Средец.
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени