Във връзка с положително становище на министъра на отбраната на Р България г-н Аню Ангелов на молба от Българската федерация по ски и заповед на Командира на Сухопътни войски генерал майор Стефан Василев от 23.01.2012 г. 25 военнослужещи от състава на Сухопътните войски (20 военнослужещи от в.ф. 28330-гр.Смолян и 5-ма военнослужещи от военно формирование 32990-гр.Пловдив) се включиха в подготовката на състезателното трасе за Световната купа по ски в курортен комплекс "Банско".
Друга група от 15 военнослужещи от  в.ф. 28330-гр.Смолян ще се включат в  подготовката на състезателното трасе за провеждане на Европейската купа по ски за мъже слалом в  курортен комплекс "Пампорово", което ще се проведе  на 12 и 13.02.2012 г. След състезанието групата ще замине за курортен комплекс "Банско", където общо 35 военнослужещи от  в.ф. 28330 - Смолян  и 5-ма от  в.ф. 32990 - гр.Пловдив, ще участват в подготовката на ... още
От 13.12.2011г. до 15.12.2011г. в района на населените пунктове Главиница, Стамболийски, Куртово Конаре, Кричим, Пещера и СУЦ „Црънча”, ще се проведе ротно тактико-специално учение за сертификация на 22 контингент от въоръжените сили на Р България, за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан.
Председател на комисията, която ще сертифицира действията на контингента е началникът  на отдел в дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната полковник Павел Ананиев.
Контингентът е от състава на военно формирование 32990 – Пловдив, а командир на ротата е майор Божидар Бойков.
Съгласно Плана за двустранно военно сътрудничество между Република Турция и Република България на 08.12.2011 г. в командването на Сухопътните войски ще се проведе „Конференция за сътрудничество между Сухопътните войски на Турция и Сухопътните войски на Българската армия”.
Турската военна делегация, която се води от началника на отдел „Планиране и политика” в щаба на Сухопътните войски на Турция  генерал-майор Мехмет Фарук Шенгюн  ще бъде приета от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
По време на конференцията участниците от българска страна ще бъдат ръководени от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.  В хода на конференцията заедно със своите колеги от турските Сухопътни войски те ще обменят опит в областта на логистичното осигуряване на формированията и подготовката за участие в мисии. Ще бъде направен и преглед на проведените мероприятия по линия на военното ... още
На основание постъпило искане на гл.комисар Николай Николов- директор на ГД ”Пожарна безопасност и защита на населението” на 05.12. 2011 г. 40 военнослужещи от състава на в.ф. 22160-Плевен, с 6 бр. транспортна техника и 2 бр. водоноски участват в гасенето  на пожар в национален парк „Централен Балкан” югоизточно от с. Черни Осъм, община Троян.
Ръководител на групата е подполковник Стоян Чанев.
Във връзка с отправено искане на областния управител на Смолян, господин Стефан СТОЙКОВ, военнослужещи от военно формирование 28330-Смолян участваха в гасене на възникнал горски пожар по държавната граница с Република Гърция над село Пловдивци, община Рудозем.
В дните 2,3 и 4 декември 2011г. общо 93 военнослужещи участваха в сложната операция по гасенето в силно пресечената планинска местност недостъпна за товарни автомобили, което наложи ежедневно предвижване пешком по 4-6 километра.
Общ ръководител по гасенето бе комисар ШОТАРОВ от ОДПБЗН, а за военнослужещите командира на батальона подполковник Димитър КАЦАРОВ.
Пожара бе на фронт 15 километра по държавната граница и благодарение на действията на пожарникарите, военнослужещите, горските работници и доброволци не бе допуснато да се пренесе на територията на Република България.
И в момента местността и  горящите огнища се наблюдават.
Отличиха се действията на военнослужещите от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени