Във връзка с отправено искане на областния управител на Смолян, господин Стефан СТОЙКОВ, военнослужещи от военно формирование 28330-Смолян участваха в гасене на възникнал горски пожар по държавната граница с Република Гърция над село Пловдивци, община Рудозем.

В дните 2,3 и 4 декември 2011г. общо 93 военнослужещи участваха в сложната операция по гасенето в силно пресечената планинска местност недостъпна за товарни автомобили, което наложи ежедневно предвижване пешком по 4-6 километра.

Общ ръководител по гасенето бе комисар ШОТАРОВ от ОДПБЗН, а за военнослужещите командира на батальона подполковник Димитър КАЦАРОВ.

Пожара бе на фронт 15 километра по държавната граница и благодарение на действията на пожарникарите, военнослужещите, горските работници и доброволци не бе допуснато да се пренесе на територията на Република България.

И в момента местността и  горящите огнища се наблюдават.

Отличиха се действията на военнослужещите от подразделението с командир капитан Йонко БОЧЕВ, която след провеждане на двудневно РТСПУ на 20 километра от пожара, без почивка се наложи да се включи в 10 часова операция по гасене на пожара. 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени