От 31.01. до 02.02.2012г. във военно формирование 22220 – Сливен, комисия от Щаба на отбраната, водена от подполковник Ганчо Бъчкаров ще извърши  сертификация на Тринадесета лекопехотна рота от контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „ALTHEA”.
Национален командир на контингента е подполковник Красимир Динев, а командир на ротата е капитан Ради Радев.
Контингентът е в състав 106 човека, от които 10 са жени.
    Темата на финалното ротно учение, което ще покаже готовността на военнослужещите успешно да реализират своята мисия, е „Действия на ротата при изпълнение на задачи по охрана на база”.
    След приключване на учението и успешно полагане на всички изпити на 02.02.2012г. от 11.00ч. в тържествена обстановка на площад  „Хаджи Димитър”  в гр. Сливен ще се проведе ритуала по ... още
На 03.02.2012г. от 11.00 часа на площада пред община Стара Загора  ще се проведе тържествен ритуал по посрещане и разформироване на военнослужещите от Двадесет и първия контингент от Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за сигурност в Кабул – Афганистан.
Военният контингент е в състав  210 военнослужещи, от които 19 са жени.
Национален командир на контенгента е полковник Петко Маринов от военно формирование 22450 – София, а командир на ротата  капитан Светослав Кънчев Годинов.
В ритуала ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
От 30.01. до 03.02.2012 г. началнинкът на щаба на  бригада „Югоизточна Европа” полковник Йоанас Хаджидимос ще извърши инспекция на декларираните формирования от Сухопътните войски в състава на Многонационална бригада  «Югоизточна Европа».
По време на инспекцията той ще присътва на брифинг на командира на военно формирование 24150 – Стара Загора бригаден генерал Петър Петров и ще наблюдава занятия на полигон «Люляк» на военно формирование 48430 – Стара Загора, което е декларирано за участие в състава на бригада „Югоизточна Европа”.
Преди да отпътува от страната на 3 януари, полковник Йоанас Хаджидимос ще проведе работна среща със заместик-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, който в периода 2005 г. – 2007 г. е бил командир на Многонационална бригада  «Югоизточна Европа».
По молба на областният управител на Стара Загора г-н Недялко Недялков, с разрешение на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев вчера 26.01.2012 г. две модулни групи от военно формирование 24150 – Стара Загора оказаха помощ на населението в разчистването на пътища в тежките зимни условия след падналите снеговалежи.
Първата от тях от 22.30 до 03.15 часа в състав от две бойни машини и 7 военнослужещи под ръководството на командира на военното формирование бригаден генерал Петър Петров се включиха в разчистването на пътя Стара Загора – с. Подслон – Нова Загора. В продължение на няколко часа те изтеглиха 15 автомобила и 3 камиона, който бяха блокирани от натрупания сняг. В резултат на съвместните действия на военнослужещите, органите на МВР и почистваща техника от община Стара Загора пътя Стара Загора Нова Загора беше отворен.
Втората модулна група от 23.40 до 02.35 часа в ... още
По случай празника структурите „Личен състав” – 23 януари - наследници на създадената  с указ № 9 от 23 януари 1890 година  на княз Фердинанд  мобилизационно-строева организация на Българската армия, командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Стефан Василев изпрати поздравителна телеграма до войските. В нея той благодари за професионализма и неуморния труд на военнослужещите и цивилните служители, работещи в тези структури и им пожела здраве и нови професионални успехи. По този повод генерал-майор Стефан Василев връчи поздравителен адрес на началника на отдел „Личен състав” в командването на Сухопътните войски полковник Анатоли Димитров и награди с предметни награди отличили се военнослужещи и цивилните служители от отдела.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени