• 2 - ра механизирана бригада продължава участието си гасенето на горския пожар до Стара Загора

  • 55- ти инженерен полк оказва помощ в овладяване на последиците от пожара в област Пловдив

  • Продължават усилията на военнослужещите от Сухопътните войски в овладяване на огнената стихия в село Отец Паисиево, област Пловдив

   
   
НОВИНИ
1 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 ... 654
Днес, 11 септември  на строевия плац на военно формирование 28330 – Смолян бе официално открита  съвместната подготовка „РОДОПИ – 23”.
Тя е третата по ред международна подготовка, станала вече традиционна за 101-ви алпийски полк – Смолян от серията учения  „РОДОПИ”.
Строят беше приет от командира на полка подполковник Стефан Димов, който е провеждащ  учението.  В словото си той поздрави международните участници с „Добре дошли” и отправи призив към тях: „Дайте всичко от себе си, за да реализирате успешно поставените ви задачи”.
            В съвместната подготовка  участват  над 350 военнослужещи от  ... още
На 10 септември в село Тополи, община Варна под патронажа на президента на Румен Радев се проведе културно – исторически спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“.
Сухопътните войски бяха представени от 29-ти - механизиран батальон - Шумен, от състава на 5-то бригадно командване с показ на въоръжение и техника.
Посетителите се запознаха с част от въоръжението на Сухопътните войски, развърнато на десет учебни места – 9мм пистолет „Макаров“, 7,62мм снайперова пушка – Драгунов и снайперова пушка Хеклер и Кох, 7,62 мм автомат и картечница „Калашников”. Особен интерес предизвикаха преносимия зенитно - ракетен комплекс „Стрела 2М ”,  противотанковото оръдие ... още
На тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия започна съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”.  В учението участват над 4000 военнослужещи от над 14 държави- членки на НАТО и партньори на Алианса.
Тема на учението е: „Провеждане на стабилизираща операция в зоната за отговорност”, като основната цел е повишаване на съвместната подготовка и оперативната съвместимост на държавите-членки на НАТО и страните – партньори.
От българска страна в учението участват механизирана рота с 10 единици бойна техника и наблюдатели от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Старши офицер е капитан Валентин Кренев, а командир на ротата е старши лейтенант Динко ... още
   От 11 до 21 септември 2023 г. ще се проведе съвместна  подготовка „Родопи 23“.  В нея ще вземат участие повече от 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк - Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк - Пловдив,  24-та Авиобаза–Крумово, Чешката република, Италианската република и САЩ.
   Съвместната подготовка ,,РОДОПИ 23“ се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.
   По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация.
   Офицер, ... още
От 7 септември 2023 г. до 1 март 2024г в 5-то бригадно командване - Плевен, ще се обучават резервисти за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв. Обучението ще премине на три етапа.
Първият етап е „Начална военна подготовка“ с продължителност 1 месец. Целите на този етап са резервистите да придобият знания и умения по основните учебни дисциплини: строева, физическа и огнева подготовка, Устави на Въоръжените сили, ядрена, химическа биологическа защита и екология, правна подготовка, военномедицинска подготовка и вътрешна информация. Етапът завършва с полагане на изпити, издаване на удостоверения за завършване на „Начална военна подготовка“ и полагане на военна клетва.
Вторият етап е „Специална военна подготовка за придобиване на военно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени