• Слушатели от Военна академия „Г. С. Раковски” и военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада планират участие в тактическото учение „ТРАКИЙСКИ ВОЙН 24”

  • Формированията на 3-то бригадно командване в Благоевград и Враца отвориха врати по повод 6-ти май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия и 20 години от членството на България в НАТО

  • Посещение на началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Република Гърция в 3-то бригадно командване от състава на Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
 
Представителни роти от 101 алпийски батальон участваха в тържествата в град Златоград, посветени на 102 години от Балканските войни и освобождението на града. Военнослужещите се поклониха и поднесоха венци пред Паметника на загиналите за освобождението на Златоград, след което се състоя тържествена проверка – заря, командвана от началника на щаба капитан Владимир Сариев и приета от заместник- командира на смолянските алпийци майор Здравко Михайлов.
В тържеството участва и представителният оркестър на ВВС – град Пловдив. Слово пред Паметника произнесе кмета на община Златоград господин Янчев, в което почете паметта на загиналите за освобождението на града и пожела здраве и успехи на смолянските алпийци.
Гости на празника бяха народни представители, ... още
Днес, 21 ноември, Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, известен в българския народен календар като Ден на християнското семейство.
На този ден се преплитат православния канон и българските народни традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години. По стар български обичай на този ден се отправят благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.
На този ден преди една година бе тържествено открит параклис „Св. Мина” на 61 мбр. Празничен молебен за здраве, успехи и благоденствие в чест на Деня на християнското семейство и по повод първата годишнина на нашия параклис беше отслужен от свещеници от Карловска духовна околия днес от 12.00 часа в района на 61-ва Стрямска механизирана ... още
На 21.11.2014 г. във военно формирование 22220 – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети параклис, който беше изграден през тази година и ще носи името на Свети Димитър Солунски, а също и музея на открито „Славата на българската броня”.
Параклисът е построен с дарения от целия личен състав. В различните етапи своя труд вложиха военнослужещи и цивилни служители, които притежават необходимите умения. От основите, през зидарията, измазването, декоративния камък, иконите –  стъпка по стъпка танкистите на Сливен изградиха свой параклис, който да събира – минало, настояще и бъдеще, да е поклон пред воините-бранители на България, да дава надежда и упование, за вдъхва вяра, да носи ... още
На 20.11.2014 г. военнослужещите от военно формирование 26400 отбелязаха своя празник.
Тържественото честване на празника започна в 10 часа пред главния вход на формированието, където заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски – полковник Гошо Мерджанов и командирът на военно формирование 26400 – подполковник Иван Иванов откриха мемориална плоча на Поделенията от състава на трета мотострелкова дивизия. Церемонията беше уважена от Областния управител на Благоевград – г-н Димитър Димитров, представители на община Благоевград, офицери от резерва, обвързали своя професионален път с поделенията от трета мотострелкова дивизия, сред които и о.р. генерал-майор Цанко Доленски и о.р. генерал Златан Стойков.
Празничната програма продължи с тържествено ... още
На 17 и 18 ноември  2014 г. военните формирования от състава на 34750 – Карлово и военни формирования 24490 – Асеновград, 28330 – Смолян, 26400 – Благоевград, 52740 – Хасково, 22160 – Плевен, 28880 – Белене, 24620 – Свобода, 42600 – Мусачево и 34200 – Шумен проведоха дни на отворените врати по случай празника на Сухопътните войски – 19 ноември. Освен възможността да видят различно въоръжение и бойна техника, гостите присъстваха на различни демонстрации.
Военнослужещи от в.ф. 28880 – Белене и в.ф. 24620 – Свобода взеха участие в турнири по стрелба на СВ, демонстрирайки точността на своя мерник, като завоюваха призови места.
По повод празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени