• Продължава участието на военнослужещи от 61- ва Стрямска механизирана бригада в борбата с огъня край село Отец Паисиево

  • Тържествен ритуал по полагане на военна клетва в Център за подготовка на специалисти-Сливен

  • Нарастват усилията на военнослужещите от Сухопътните войски в борбата с огнената стихия, разразила се между селата Воден и Крайново

   
   
НОВИНИ
Тридесет и четири военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада участваха в международното учение „SCORPIONS LEGACY 2021”, което се проведе  от 24.05. до 09.06.2021 г. на полигон „Чинку“ в Румъния. В него взеха участие и военнослужещи от Румъния, Италия и Португалия.
Под ръководството на началника на щаба на 38 мб майор Петко Пенев и командира на механизирания взвод капитан Росен Начев българските военнослужещи  се включиха в провеждането на командно-щабно и батальонно тактическо учение с бойна стрелба като клетка за отговор. По покана на командира на Многонационалната бригада „Югоизток“ полковник Константин Николаеску на един от етапите на съвместната подготовка присъства и командирът на 2-ра ... още
От 8 до 10 юни в пункта за постоянна дислокация на 55-ти инженерен полк се проведе командно-щабно учение „Инженерен щит 21” с щаба на 54-ти инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк под ръководството на началника на щаба на полка подполковник Росен Кунов.
Темата на учението беше „Участие на инженерен батальон за осигуряване инженерна поддръжка на Сухопътния компонент в отбранителна операция ”.
 В него взеха участие военнослужещи от щабовете на 55-ти инженерен полк и 54-ти инженерен батальон, както и командирите на формирования от състава на батальона.
Целите на учението бяха насочени към оценка на подготовката на щаба на 54-ти инжб при организиране и водене на операциите, усъвършенстване на способностите му по организиране на ... още
       Днес, 10 юни, в района на военно формирование 24620 – Свобода при стриктно спазване на противоепидемичните мерки се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас под формата на Ден на отворени врати.
       При посещението си възпитаниците на СУ ”П. Яворов”, ПГСС - гр. Чирпан и СУ ”Христо Ботев” - с. Братя Даскалови имаха възможност да разгледат отблизо въоръжението и техниката, които са на щат във военното формирование. Най-голям интерес предизвика стрелковото оръжие, което беше изложено на специално обособени за целта центрове, където момичетата и момчетата разглобяваха и сглобяваха оръжия, изпробваха каски и бронежилетки и се информираха за професията на военнослужещия.

 
С церемония по откриване днес, 9 юни, на учебен полигон „Ново село“ започна компютърно подпомагано командно-щабно учение „БАЛКАН 21“.
От 10 до 14 юни ще се проведе същинската част на учението, по време на която ще бъде сертифициран щабът и щабният батальон на 61-ва механизирана бригада.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението - заместник-началникът на щаба на СВ полковник Васил Енчев.
Учението „БАЛКАН 21“ е част от компютърно подпомаганото командно-щабно учение „DEFENDER 21“ в рамките на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21“. Базирано е ... още
Военнослужещи от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривен боеприпас, открит вчера, 6 юни, в частен имот в с.Тамарино, област Ямбол.
Специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, е  установил, че това е невзривена корозирала ръчна граната, която е транспортирана до учебен център „Победа” и унищожена при спазване на мерките за безопасност.
Формированието беше задействано на основание отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени