• Продължава участието на военнослужещи от 61- ва Стрямска механизирана бригада в борбата с огъня край село Отец Паисиево

  • Тържествен ритуал по полагане на военна клетва в Център за подготовка на специалисти-Сливен

  • Нарастват усилията на военнослужещите от Сухопътните войски в борбата с огнената стихия, разразила се между селата Воден и Крайново

   
   
НОВИНИ
На 5 юни 2021г. формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от Батальон за защита на силите, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, беше задействан по заповед на Командира на Сухопътните войски за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит при изкопни работи в къща в град Казанлък.
     Формированието, в състав от четирима военнослужещи с две единици техника, под ръководството на старши лейтенант Иван Иванов, извърши разузнаване и транспортиране на 1 брой 155 мм артилерийски силно корозирал снаряд.
Днес, 7 юни при спазване на мерките за безопастност същия е бил унищожен на ГУЦ „Люляк”.
От 31 май до 04 юни в Бригадното командване се проведе компютърно подпомагано командно-щабно учение „Пирински страж 21“ с използване на мобилния вариант на системата за моделиране и стимулиране JCATS от състава на Национален военен комплекс „Чаралица“. Темата на учението беше „Противодесантна отбрана/отбрана на морски бряг“, а обучаем състав  - щабът на трети механизиран батальон.
Офицер, планиращ учението, беше командирът на БрК полковник Митко Балтов, провеждащ учението - началникът на щаба на БрК полковник Калин Карадимов, а директор на учението - началникът на отделение „Оперативно и подготовка“ майор Николай Щурков.
По време на учението  бяха отработени въпроси  по планиране и извършване на марш и заемане на ... още
Бригадата провежда ТУБС „Ответен удар-21” на УП „Корен” с 31-ви механизиран батальон и придадени формирования от Българската армия и военнослужещи от Република Румъния и Република Гърция.   
Военнослужещи от зенитните формирования от състава на  2-ра Тунджанска механизирана бригада участват на учение „Шабла - 21”.
Военнослужещи от 38-ми механизиран батальон участват в международно учение „SCORPIONS LEGACY 21” в Република Румъния.
Наред с всички тези мероприятия във военно формирование 48430 – Стара Загора на 1 юни беше проведен Ден на отворени врати.       
 Инициативата е по повод Международния ден на детето, което допринася за патриотичното възпитание и ... още
В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас от гимназиите в градовете Сливен, Нова Загора и Твърдица. Обучението запознава децата със задълженията на гражданите по отбраната на страната.
Занятията се организират и осъществяват по план-график от Военно окръжие-Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.
Учениците проявиха интерес към техниката и въоръжението, музея на ЦПС и към  разположената на открито експозиция на бронирана техника.
                                       
Вчера, 30 май, военнослужещи от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 78-ми батальон за осигуряване от състава на Сухопътните войски, под ръководството на капитан Мартин Маргитин, извършиха разузнаване на 120 мм осколочно фугасен снаряд с отчупен взривател,  открит в частен имот в гр. Сливница.
При спазване на мерките за безопасност днес, 31 май, боеприпасът беше унищожен на учебен център „Сливница“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на заместник-главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени