На 03.05.2012г. от 11.00 часа на площада на град Ямбол ще се проведе тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от Единадесета рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в  Афганистан.
На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, представители на местната административна власт, близки и приятели на военнослужещите.
Национален командир на контингента, завърнал се от Кандахар, е командирът на военно формирование 52590 – Ямбол подполковник Милчо Начев, а командир на ротата е началникът на щаба на формированието майор Божидар Божилов.
Контингента е в състав от  300 военнослужещи, от които 297 са  мъже, а 3 жени.
По случай отбелязването на 136-та годишнина от Априлската епопея представителни подразделения от състава на Сухопътните войски ще вземат участие в тържествени  проверки (зари) както следва:
- На 30.04.2012 г. представителни подразделения и военен духов оркестър от военно формирование 34750-Карлово ще вземат участие в ритуала в град Клисура;
- На 01.05.2012 г. представителни подразделения от  военно формирование 24490 – Асеновград и Представителния духов оркестър на ВВС ще участват тържествената  проверка (зари)  в град Панагюрище. В честването ще вземе участие командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
Утре, 25.04.2012 г., командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще посети подчинените на Сухопътните войски военни формирования от гарнизон Шумен.
Генерал-майор Стефан Василев ще проведе срещи с  военнослужещите, на които ще ги запознае с предстоящите организационно-щатни промени във войските.
На 20 април  военнослужещите от военно формирование 52590 – Ямбол ще отбележат своя празник.  То е наследник на създадения преди 57 години  42 танко-самоходен полк, който е бил едно от елитните военни формирования на бившата 7 мотострелкова дивизия.
 Във връзка с празника във формированието са организирани спортни състезания, ще се проведе поход до историческата местност Бакаджика и ще бъдат наградени военнослужещи за постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност.
На 18 април 2012 г. модулно формирование за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 26400 - Благоевград от Сухопътните войски, с ръководител капитан Петър Трайков унищожи 1 брой артилерийски снаряд, открит в местността “Чалиите” в землището на с. Беласица, община Петрич.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени