Днес 11.06 по заповед на За командира на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, продължава участието на модулна група за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 52590 – Ямбол в района на взрива, станал на 5 юни в складовете на фирма „Берета Трейдинг“ край с. Лозенец, община Стралджа.
 
Модулната група е в състав от пет военнослужещи и два автомобила с ръководител старши лейтенант Валентин Георгиев.
Вчера 10.06 след подаден сигнал от граждани по искане от РУ – Ямбол и заповед на командира на Сухопътните войски,  модулна група за унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 22 220 - Сливен бе задействана  днес, 10 юни, за унищожаване на боеприпаси  в района на взрива, станал на 5 юни в складовете на фирма „Берета Трейдинг“ край с. Лозенец, община Стралджа.
 
Първоначалната информация за намерени три снаряда в нива, намираща се в района на взрива се оказва неточна.  Модулната група в състав от шест военнослужещи и три автомобила с ръководител майор Атанас Енчев след разузнаване на терена откри, обезопаси и унищожи 14 броя различни видове боеприпаси.
От 12 юни до 13 юни във военно формирование 24620 – Свобода комисия от Щаба на отбраната с председател подполковник Ганчо Бъчкаров ще проведе сертифициране на 16 разузнавателна група (HUMINT TEAM) и щабни офицери, предвидени да вземат участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Командир на 16 разузнавателна група (HUMINT TEAM) е старши лейтенант Георги Тодоров от военно формирование  24620 – Свобода.
Контингентът в състав от 6 военнослужещи ще пристъпи към изпълнение на задълженията си в Косово в началото на месец юли.
В изпълнение  на Националнен  план  за сертифициране на декларираните формирования от Въоръжените сили на Република България и План за подготовка на командирите, щабовете и формированията от 61 мбр за 2012г. от  05 до 07.06.2012г. на ГУЦ „Тюлбето” ще се проведе учението „Съюзен щит -2012г. ”  с военно формирование  22180 – Казанлък.
          Учението е организирано от Командването на Сухопътни войски и е финален етап на 3 годишния цикъл за подготовката и потвърждаване на оперативната съвместимост и бойната готовност на военно формирование  22180 – Казанлък през 2012г., като декларирано подразделение за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност. То ще послужи за оценяване на способностите на щаба и подразделенията на военното формирование да планира участието в операция на многонационални съвместни оперативни сили по член 5 на Вашингтонския договор и да ... още
От 5 юни до 7 юни 2012 г. във военно формирование 52740 – Хасково комисия от Щаба на отбраната ще проведе сертифициране на  Седма механизирана рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул”, в операцията на международните сили за сигурност в Афганистан. Национален командир на контингента е полковник Пламен Атанасов -  началник на отдел „Оперативен” в Командването на Сухопътните войски, а командир на ротата е капитан  Христо Василев от военно формирование 52740 – Хасково.
Контингентът е  в състав от 212  военнослужещи, като от тях 11 са  жени.
Военнослужещите ще пристъпят към изпълнение на задълженията си в Кабул в началото на месец юли.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени