На 11.05.2012г. на посещение в гарнизон Шумен беше заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Той откри учебен кабинет във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи” на Националния военен университет „Васил Левски”, след което се срещна с командирите на военни формирования от гарнизона.
Военнослужещите от Сухопътни войски ще се включат активно в  инициативата на BTV «Да изчистим България за един ден».
В гарнизон Смолян областната управа на област Смолян  е поискала съдействие от военно формирование 28330 – Смолян за почистване на екопътеки.  В тази връзка 96 военнослужещи ще участват в почистването в района на с. Смилян, с. Влахово, с. Търън, с. Арда и с. Могилица за времето от 08.00 ч. до 16.00 ч. на 12.05. 2012 г.
Съдействие и искане за включване в инициативата на BTV - “Да изчистим България за един ден” е поискано и от община Асеновград от военно формирование 24490 – Асеновград. В изпълнение на това 120 военнослужещи  ще се включат от 09.00 до 16.00 часа на 12.05.2012г. в почистването на шест замърсени района, намиращи се на територията на община Асеновград.
По молба на местната административна власт в инициативата ще се вкилючат и военни формирования 24150 – Стара Загора, ... още
На 09.05.2012 г. военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград и  военно формирование 34200 – Шумен ще вземат участие в общоградските тържества с честването на Деня на Обединена Европа, както и 67 години от победата над хитлерофашизма.
От 10.00 часа военнослужещите от военно формирование 24490 – Асеновград, съвместно с представителите на местната общинска и държавна власт  и военно-патриотични съюзи, ще участват във военен ритуал  по полагане на венци и цветя пред паметника на  загиналите в Отечествената война в Асеновград.
На същия ден от 16.30 часа в гарнизон Шумен военнослужещите от военно формирование 34200, заедно с местната общественост, ще поднесат  цветя и венци пред паметника  „На загиналите във войните шуменци”  и паметника на „Руската армия”- гр. Шумен.
По покана на командващия Съюзното командване на силите – Хайделберг генерал-лейтенант Джон Морган III командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще участва за времето от 08 – 10 май 2012 г.  в  Обединени разговори на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните членки на НАТО и Конференцията на НАТО и страните партньорки (LCC) в гр. Тирана, Албания.
Мероприятията се организират от двете сухопътни командвания на НАТО – Хайделберг и Мадрид, а темата на разговорите ще бъде „Предизвикателства в подготовката на Сухопътните войски под новата командна структура на НАТО и как да се повишат възможностите за подготовка”. По време на срещите ще бъдат обсъдени актуални въпроси, които са от взаимен интерес на всички участващи страни.
На 03.05.2012г. от 11.00 часа на площада на град Ямбол ще се проведе тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от Единадесета рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в  Афганистан.
На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, представители на местната административна власт, близки и приятели на военнослужещите.
Национален командир на контингента, завърнал се от Кандахар, е командирът на военно формирование 52590 – Ямбол подполковник Милчо Начев, а командир на ротата е началникът на щаба на формированието майор Божидар Божилов.
Контингента е в състав от  300 военнослужещи, от които 297 са  мъже, а 3 жени.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени