На 1 септември 2-ра механизирана бригада - Стаза Загора с командир бригаден генерал Димитър Илиев чества 16 годишнината от създаването си.
В програмата за отбелязване на празника е предвидено провеждане на турнир по стрелба с пистолет „Макаров”  на 26.08. на ГУЦ „ Люляк”, в който ще вземат участие отбори от формированията на 2 мбр /гарнизон Стара Загора/, община Стара Загора, областна администрация Стара Загора, ОД на МВР Стара Загора, ОУ „ПБЗН” Стара Загора, медии и резервисти.
На 28.08. от 15.00 ч. във Военен клуб - Стара Загора ще се проведе тържествен концерт, а на 29.08  е финалния турнир по тенис на маса и шах между формированията от 2 мбр, отбори от община Стара Загора, областна администрация Стара Загора, ОД на МВР Стара Загора, ОУ „ПБЗН” Стара Загора, медии и резервисти във военен клуб Стара Загора.
В деня на празника, 01.09.2014 г.,  във военно формирование 24150 ще бъдат прочетени заповеди за ... още
На 13.08.2014 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 54060 – Шумен от Сухопътните войски с ръководител капитан Ангел Иванов извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. артилерийски снаряд, открит в землището на с. Вардун, община Търговище.
За времето от 12 до 14.08.2014 г. във военно формирование 48430 – Стара Загора и на ГУЦ „Люляк” ще се проведе сертифициране на националния поддържащ елемент и лекоманеврена рота от междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа”.
По време на сертифицирането помощник – националният командир ще изнесе брифинг. Ще се извърши проверка на документи и материални средства, и ще се проведе изпит по познаване на стандартните оперативни (СОП). В края на сертификацията ще се проведе ротно тактико-специално учение на тема: „Действие на ротата в зоната за отговорност”.
Председател на комисията за сертификацията е полковник Живко Тодоров – началник на сектор „Сертифициране и поуки от практиката” в Съвместното командване на силите.
Командир на ротата е капитан Росен Руменов Начев.
Ротата се състои от национален елемент – 28 военнослужещи, ротата – 85 ... още
На 11.08.2014 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 52590 - Ямбол от Сухопътните войски с ръководител капитан Димитър Дренсдки извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на 1 бр. противотанкова ракета и 1 бр. опашна част без взривно вещество от ПЗРК “Стрела - 2М”, открити в частна нива на 1 км източно от с. Горно Александрово, община Сливен.
Днес 31.07.2014 г. военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в различни райони на страната.  Формирования за овладяване и/или преодоляване на последствия от военните формирования 26400 – Благоевград, 44200 - Стара Загора и 44220 - Пловдив извършиха разузнаване и унищожаване, както следва:
- 1 бр. артилерийски снаряд, открит в коритото на р. Глазна в землището на с. Баня, община Разлог;
- 4 бр. артилерийски снаряда (2 бр. - инертни) и 8 бр. противотанкови мини (учебни), открити в района на бивше военно формирование в гр. Казанлък, област Стара Загора;
- 1 бр. ръчна граната, открита при извършване на полицейска проверка в с. Старо Железаре, област Пловдив.
Ръководители на екипите бяха капитаните Борислав Войнов, Росен Русанов и Малин Михайлов.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени