• Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

  • Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

   
   
НОВИНИ
         На 14 и 15 октомври 2015 г. на ГУЦ „Тюлбето” в Казанлък се проведе състезание по стрелба и управление на огъня на артилерията между офицери   - артилеристи от Сухопътни войски на нива командири на батареи и командири на взводове. На това състезание се провери цялостната подготовка на офицерите, която започна с теоретичен изпит и завърши с изпълнение на задачи от Курса за стрелба и управление на огъня на артилерията.
         В състезанието участваха капитан Иван Радев и старши лейтенант Димо Димитров от 61-ва мбр; капитан Пепо Шабанов и капитан Ангел Ангелов от 2-ра мбр;  капитан Румен Костадинов и капитан Васил Асенов от 4-ти артилерийски полк.
  ... още
С успешна сертификация днес, 15.10.2015 г., във военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, приключиха  всички етапи от подготовката на контингента за мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан.
Съставът на контингента включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров, а командир на взвода за охрана – капитан Кристиян Шишков.
Подготовката на военнослужещите се проведе от 27.08.2015 г. до 12.10.2015 г. и включваше предварителна и непосредствена подготовка. В пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на учебните полигони съставът премина сборовете по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълниха се ... още
Целият боен път на личния състав на дружината от височината Стражин през Страцин, Старо Нагоричане и Куманово и по-късно през Унгария до Австрийските Алпи, е белязан с примери на героизъм и себеотдаване. Цената на победния марш и извоюваната слава е изключително висока – 59 убити.
Тази дата не е забравена, почитта към героите бе предадена заедно с високия боен дух и стремежа към професионализъм. Признателността на следващите поколения военни парашутисти превърна този ден в паметен.
68 бригада „Специални сили” следва заветите на своите предшественици и поддържа авторитета си с престижно представяне в различни международни и национални учения, с което се явява достоен наследник на тези, които поставиха основите на военния парашутизъм между първите нации в ... още
На 13 и 14 октомври 2015 г. на полигон „Нова село” Центърът за подготовка на специалисти - Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, проведе ротно-тактическо учение (РТУ).
Учението на тема „Настъпление на танковата рота от движение” премина в два етапа – подготовка на настъплението и водене на настъпателния бой. В него участва втора рота с командир капитан Тончо Димитров, десет танка Т-72, машина за управление, един товарен автомобил, три леки автомобила УАЗ. Участваха и петима курсанти от НВУ „Васил Левски”, които провеждат своята двуседмична практика в центъра като командири на взводове.
Ръководител на учението е подполковник Пламен Белчев, командир на Център за подготовка на механик водачи на бойни бронирани машини.
 
Вчера, 14.10.2015 г., на огневи комплекс „Батмиш” подчиненият на ЦПС – Сливен Център за подготовка на командири и мерачи на бойни бронирани машини с командир подполковник Ангел Атанасов започна изпълнението на второ упражнение от контролните стрелби „Стрелба от различни способи със смяна на огневата позиция по появяващи се и движещи се цели” с въоръжението на танк Т-72 денем и нощем.
От 14 до 16 октомври упражнението се изпълнява от първа и втора рота с командири капитан Пенко Бурлаков и капитан Красимир Николов.
През миналата седмица личният състав на формированието проведе първо упражнение от контролните стрелби, като успоредно с това се изпълняваше и  стрелба със зенитна картечница от място по наземна цел.
По график преминават и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени