• Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

  • Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

   
   
НОВИНИ
 Днес, 29.10.2015 г., специалисти от военно формирование. 22220 - Сливен разузнаха и унищожиха 76-мм артилерийски снаряд, който е без видима маркировка. Открит е на територията на бившия завод „Родопи” в индустриалната зона  на град Сливен.
По задачата действа формирование за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия №10 (ФОППБ №10) на в.ф. 22 220 под ръководството на капитан Гавраил Гандев.
 Боеприпасът е транспортиран и унищожен на огневи комплекс „Батмиш” по електрически способ при спазване на мерките за безопасност.
 
По утвърдена традиция на 19 ноември най-големия вид въоръжени сили –Сухопътните войски  честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година.
Съгласно Плана за провеждане на празника на войските е предвидено провеждането на следните мероприятия:
1. Турнир по военен трибой за купата на Командира на Сухопътните войски  – финал на учебен център „Тюлбето” на 05.11.2015 г.
2. Турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани, общонароден съюз „Бойна дружба” и членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани в Р България на 05.11.2015 г. на учебен център „Тюлбето”.
3. Ред за ... още
По покана на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в 23-та годишна Конференция на Сухопътните войски на европейските държави, която ще се проведе от 26 до 28 октомври 2015 г. в гр. Висбаден, Германия.
Конференцията на командващите на Сухопътните войски на европейските страни е уникален форум, даващ възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на сухопътните войски на страните от Европа. Обсъжданите теми и споделените идеи дават насоки за развитието както на бойната подготовка на СВ на БА, така и на подготовката на формированията, участващи в мисии.
Днес,  26 октомври 2015 г., от 11 часа на площад „Хаджи Димитър”, командирът на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев, представителни части на формированието и Военният духов оркестър участваха в тържествена церемония по повод празника на град Сливен – Димитровден.
Началото беше поставено с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и знамето на Европейския съюз.
След приветствено слово на за кмета Румен Андонов и благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, за здраве и добруване, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Вчера, 22.10.2015 г.,  успешно приключи сертификацията на „Модула за активна отбрана и охрана на летище” от състава на военно формирование 54060 – Шумен с командир на модула майор Боян Александров – началник на щаба на военното формирование  и заместник - командир на модула капитан Ангел Узунов.
Сертификационното учение с тема „Действия на модул при изпълнение на задачи по охрана и отбрана на летище” се проведе на учебен център „Дивдядово”. В него взеха участие до 225 военнослужещи, 21 единици верижна техника и 17 единици колесна техника.
Офицер, провеждащ учението, бе заместник-командирът на 2-ра мбр полковник Недялко Ников.
В максимално реалистична и близка до оперативната среда обстановка бяха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени