• Представяне на бойни знамена и униформи под надслов „За честта и славата”, посветено на 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия в гарнизон Благоевград

  • Събития по повод 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия в гарнизон Асеновград

  • Механизираният батальон в Шумен, от състава на Сухопътните войски отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия с поредица събития

   
   
НОВИНИ
Началникът на щаба на Сухопътните войски на Българската армия бригаден генерал Пламен Атанасов участва на 15 април 2015 г. в Деня на високопоставени гости на учението „Saber Junction - 2015” по покана на командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал–лейтенант Фредерик Ходжис.
„Saber Junction - 2015” , което се провежда в Хоенфелс, Германия, е комбинирано командно-щабно и полево учение. Сухопътните войски на Българската армия участват с над 170 военнослужещи, включени в състава на  щабен елемент, механизирана рота, инженерен взвод, формирование за специални операции и медицински екип.
По време на Деня на високопоставени гости, на който присъстваха още 20 представители на различни нации, беше наблюдавана съвместната подготовка на ... още
Днес, 17 април, продължават действията на военнослужещите от Специализираната тактическа група по преодоляване но последствията от инцидента в района на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово.
След съгласуване с разследващите органи ще продължи разузнаването и повърхностното прочистване на пътища в административния и производствения райони на ВМЗ - Сопот. Военнослужещите ще бъдат в готовност за извършване на действия по сигнали на местната власт/органите на МВР и/или разузнаване и обезопасяване на отделни участъци извън зоната на операцията при неотложна необходимост за осигуряване безопасността на населението, както и подпомагане дейността на разследващите органи.
      Вчера, 16 април, беше извършено повърхностно прочистване на пътища в южната ... още
61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово е домакин на Общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК между седем формирования от състава на Българската армия, който се проведe на 16 и 17 април на ГУЦ „Анево”. В него участват отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61-ва Стрямска механизирана бригада, 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Военна академия «Г.С.Раковски» и НВУ «Васил Левски».
Шампионатът започна с вдигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков откри турнира, като приветства отборите и им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа ... още
На 15.04.2015 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия № 10 от военно формирование 22220 - Сливен от Сухопътните войски с ръководител старши лейтенант Михаил Попов извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. артилерийски снаряд, открит в землището на с. Калояново, област Сливен.
От 27 март до 30 април 2015 г. на полигон „Ново село“ се провежда съвместната многонационална подготовка „Steadfast Lev 15” с участието на формирования от въоръжените сили на България, САЩ и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.
От българска страна участват  военнослужещи и техника от състава на 2ра механизирана бригада. Американските формирования са с обща численост около 130 военнослужещи. В подготовката участват и военнослужещи от рота ВИКИНГ на 1ви кралски полк на Великобритания.
По време на цялата съвместната подготовка ще бъдат усъвършенствани уменията за планиране и управление при провеждане на многонационални операции, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени