• Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

  • Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

   
   
НОВИНИ
 
Вчера, 12 ноември, успешно приключи тридневното тактико-специално занятие за сертифициране по CREVAL на взвод за обезвреждане на взривни материали от 55-ти инженерен полк в изпълнение на националния план за сертификация, проверка и оценка на декларирани щабове и формирования на Въоръжените сили на Република България.
Тактико-специалното занятие премина на тема „Действие на взвод за обезвреждане на взривни материали при участие в инженерно осигуряване на бригадна бойна група в операция на НАТО по поддържане на мира”.
Действията на военнослужещите бяха наблюдавани и оценявани от комисия от командването на Сухопътните войски с председател полковник Пламен Йорданов и с участието на представители от НАТО.
 Сертифицирането на взвода започна на ... още
„Имаме хубава новина от вчера за обявена обществена поръчка за бойна машина на пехотата по дългосрочната Програма 2020, след което предстои разработване на опитен образец на бойна машина. Тя ще е съвместно производство между фирми от България и фирми от западни държави, което ще донесе много по-голяма вероятност да придобием бойна машина, понеже логистичната поддръжка ще е тук, ще е и наше производство”. Тези думи на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев в отговор на въпрос на в-к „Българска армия” се вписаха в част от  тържественото честване на 130-ата годишнина от Сръбско-българската война и празник на Сухопътните войски - 19 ноември.
Вчера, 12.11.2015 г., традиционният поход „По стъпките на Сливнишките герои” премина ... още
С кратка церемония по издигне флаговете на участващите страни бе даден старт на Командно-щабно учение “ТАЛОС 15” за сертифициране на Щаба на силите на Многонационалната бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК”.
Учението се провежда от 10 до 21 ноември 2015 г. на полигон Неа Санта, префектура Килкис, Република Гърция, където е развърнат на местността Щабът на силите. По време на учението „ТАЛОС 15“ ще бъдат извършени действията по активирането на щаба на бойната група, планирането на операция на ЕС в отговор на криза и действията на формированията в хода на операцията.
“ТАЛОС 15” е продължение на по-мащабното учение „МИЛЕКС 15”, фокусирано върху процеса на планиране на оперативно ниво, което се провежда от 2 до 13 ноември под ... още
По утвърдена традиция на 19 ноември най-големият вид въоръжени сили – Сухопътните войски честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 130-та годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година.
От 03 до 05.11.2015 г. на учебен център „Тюлбето” - Казанлък се проведе традиционният турнир по военен трибой за купата на Командира на Сухопътните войски, който е част от програмата за честване на Празника.
Днес, 05.11.2015 г., заедно с финала на турнира по военен трибой бе даден и старта на още един турнир по стрелба със стрелково оръжие - за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
В ... още
Днес, 05.11.2015 г., в Центъра за подготовка на специалисти, с командир полковник Любомир Вачев, военнослужещи от Сухопътните войски приключиха обучение за командири на механизирани отделения и на танкови екипажи. Те получиха документите си от председателя на изпитната комисия подполковник Васил Челенков от Командването на  Сухопътните войски, който ги поздрави и им пожела успех в службата с придобитите нови знания и умения.
Занятията се осъществиха в Центъра за подготовка на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти, с командир подполковник Димитър Торлаков.  Проведените на огневи комплекс „Батмиш” стрелби са с въоръжението на БМП-23, МТ-ЛБ и Т-72.
 
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени