• Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

  • Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

   
   
НОВИНИ
Вчера Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка.
Преди 103 години, на 21 октомври 1912 г., на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полковник  Владимир Серафимов, извоюва свободата на Родопа планина.
Строят бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.  Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов.  За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха  областният управител Недялко Славов, временно изпълняващият длъжността кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, секретарят на общината Момчил Николов, ... още
 
С тържествен ритуал днес в София бе отбелязан Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври.   Първо на Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища бе почетена паметта на загиналите във Втората световна война или починали по-късно, след това бе церемонията пред паметната плоча на парашутистите в градинката до Народното събрание. 
В ритуала присъстваха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на отдел „Съвместни съоръжения” в Щаба на отбраната полковник Явор Матеев, военнослужещи от Българската армия, аташета по отбраната, бригаден генерал от резерва Иван Мечков - председател на ... още
На 20 октомври смолянските алпийци, като наследници на славния 21 Средногорски полк, честват своя празник. Проявите по този повод започнаха още вчера, 19.10, с Ден на отворените врати, като формированието бе посетено от 255 души.
С ученици от 9 и 10 клас от СОУ ,,Отец Паисий Хилендарски" и 9-тите класове от ПМГ ,,Васил Левски''  се проведоха теоретични и практически комплексни занятия по ,,Задължение на гражданите по отбрана на страната". Бяха показани различни въоръжения, техники и екипировки, а също и организирани стрелби с халосни патрони. Посетителите имаха възможността да разгледат параклиса и музея, да стрелят с пистолет и автомат, да катерят изкуствена стена и да се спуснат по алпийски тролей.
Част от личния състав ще участва в поход от Смолян ... още
В продължение на 19 дни, от  19.10 до 06.11.2015 година,  личен състав от 14 военнослужещи и техника от първи многофункционален взвод NRF – 16 от Мусачево ще демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване наравно с техните колеги от Италия, Румъния и други страни-членки на НАТО от състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване.
Старши национален представител от Сухопътните войски на БА е подполковник Иван Тенев Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент е началникът на щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е майор Николай Кънчев Иванов, а командир на взвода е старши лейтенант Веселин Петров –заместник-командир на 1 рота за ЯХБЗ от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.
Високият професионализъм ... още
             Днес, 16.10.2015 г., в 68 бригада „Специални сили”, в тържествена обстановка беше отбелязан Денят на военния парашутист.
             Строят бе приет от министъра на отбраната Николай Ненчев, който произнесе приветствено слово пред личния състав и гостите, след което бяха обявени поздравителни адреси и прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов
          ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени