• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна, вчера 17.03.2016 г. с г-н Робърт Мур, заместник на началника на командването на СВ на САЩ за подпомагане в областта на сигурността (USA-SAC). По време на срещата бяха обсъдени различни аспекти на сътрудничеството в областта на сигурността, като особено внимание бе отделено на ползотворната съвместна работа по реализирането на проектите по линия на FMF/FMS. По време на срещата и двете страни изразиха задоволство от изградените добри взаимоотношения.
Генерал-майор Боцев връчи на госта плакет на Сухопътните войски.
       Завърши двудневният сбор на командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, които се проведе на 15 и 16.03.2016 г. Основният акцент беше насочен към усвояване на задачите, произтичащи за 68-ма бригада Специални сили от изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма и Плана за провеждане на операция за оказване на съдействие на МВР при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск на българо-гръцката граница.
        Сериозна дискусия предизвика необходимостта от законови промени, свързана с организационната структура, планирането и оперативното използване на  силите за специални операции по стандартите на НАТО, особено в контекста на усложнената среда ... още
От 14 до 18 март 2016 г., съгласно плана за дейността на 61-ва мбр през 2016 г., започна съвместна щабна тренировка с група от 4-та пехотна дивизия на Въоръжените сили на САЩ в Европа. В тренировката участва целият личен състав от щаба на бригадата под непосредственото ръководство на полковник Деян Дешков – началник щаб на 61-ва мбр. Занятията преминават при изключителна активност под формата на лекции и дискусии. Разглежданите теми касаят процеса на вземане на решение и оперативно планиране, като целта е да се постигне оперативна съвместимост между щабовете. За провеждане на реално оперативно планиране по зададен сценарий е развърнат тактически учебен център. В него ще се проиграят реално седемте стъпки на вземане на решение.
Военнослужещите от Въоръжените сили на САЩ ... още
Днес, 14.03.2016 г.,  учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода  проведоха поредното  си  занятие във Военен клуб – Чирпан.
Лейтенант Радослав Василев представи  темата „Средства за  ядрена, химическа и биологическа защита в Българската армия”.
Децата се запознаха отблизо с индивидуалните  средства за защита на дихателните органи, на кожата, с приборите за радиационно и химическо разузнаване. Те имаха възможност да изпробват поставянето на противогази, защитен плащ и комплект за еднократно използване.
 
На 12.03.2016 г. почетен караул от състава на военно формирование 54060 взе участие в ритуал по полагане на венци пред паметника на унгарския революционер Лайош Кощут в Шумен. Церемонията е по повод 15 март – националния празник на Република Унгария и се извърши по време на официалното посещение в града на г-н Андраш Клейн - извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България.
Освен официалните гости на ритуала присъстваха кметът на град Шумен Любомир Христов, командирът на военно формирование 34200 полковник Емил Симеонов, както и военнослужещи от военни формирования 54060 и 34200 - Шумен. Венци и цветя бяха поднесени от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация - Шумен и посланика на Република Унгария.
След ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени