• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Вчера, 18.10.2017 г., военнослужещи от състава на Бригадното командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от освобождението на Неврокоп (сега Гоце Делчев) от османско робство.
Бяха отслужени заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. св. Кирил и Методий”  лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Кулминация на честванията бе тържествената проверка-заря, в която взеха участие военнослужещи от Националната гвардейска част и Бригадното командване Благоевград. Командващ зарята беше полковник Станислав Дончев от Националната гвардейска част, а приемащ - Президентът на Република България и Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
На честванията присъстваха ... още
Досегашният изпълняващ длъжността „командир на 42-ри механизиран батальон” майор Иван Иванов предаде поста „командир” на подполковник Ивайло Иванов. Церемонията по сдаване и приемане длъжността се състоя в началото на тази седмица (на 16.10.2017г.) на строевия плац в района на военното формирование в район Кабиле.
Тържественият строй бе приет от бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, който в обръщението си пред командването и целия личен състав на формированието пожела успехи на новия командир и посочи, че от него се очаква да продължи усилията за утвърждаване достойното място на батальона в състава на бригадата и в редовете на Сухопътни войски.
Бригаден генерал Кузмов подчерта доказаните ... още
Стартираха полевите  лагери и ротни тактико-специални учения на инженерните роти от състава на 55 инженерен полк-Белене.
В продължение на две седмици военнослужещите демонстрират умения и затвърждават способности в изпълнение на задачи по инженерно осигуряване на противодесантна отбрана.
От 9 до 13 октомври преминаха занятията на инженерната рота за бойна поддръжка и ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси. Изпълнени бяха задачи по устройване на противодесантни заграждения, миновзривни  и невзривни заграждения и минни полета, разминиране на местност, неутрализиране на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства.
На 17 октомври в присъствието на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началника на ... още
От 10 до 13.10.2017 г. формирования от Сухопътните войски извършиха съвместни учения с американски военнослужещи в района на военно формирование 28610 – Горна баня. В ученията взеха участие рота „Психологически операции“ и рота „Гражданско-военно сътрудничество“ от 78 батальон за осигуряване и група за гражданско-военно сътрудничество (CAT 0732) от американската армия.
По време на съвместните действия бяха отработени дейностите: психологическа оценка на район, разработване и разпространяване на  материали за психологически операции сред местното население, оценка на гражданската среда, срещи и работа с правителствени/неправителствени организации и местна власт в многонационална среда.
Военнослужещите от CAT 0732 споделиха своя опит чрез ... още
На 11 и 12.10.2017 година се проведоха ротни тактико – специални учения „Специализиран щит 17” с ротите за ЯХБЗ от състава на 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. Това е заключителен етап на полевата подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита и екология, както и завършек на етапа на подготовка на ротата, като част от колективната подготовка за 2017 година.
Сценарият на ученията включваше действия на специалистите по ЯХБЗ при употреба на оръжия за масово унищожение (ОМУ) от страна на противника, аварии в промишлени предприятия и възпрепятстване на действията на собствените сили чрез предизвикване на инциденти на пътища и райони, чрез разливи на промишлени отровни вещества, както и разпръскване на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени