• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Специализиран екип от батальона на Сухопътните войски в Хасково ще унищожи  днес, 23 октомври,  невзривеният боеприпас, открит в землището на с. Бук, област Кърджали. Сигналът за намерения в района на две гранични пирамиди боеприпас е подаден около 18.00 ч. на 22 октомври, в Министерството на отбраната. След първоначалния оглед се предполага, че това е противопехотна мина. За да не бъдат допуснати  инциденти,  районът се охранява от части на Гранична полиция.
 
Днес, 20.10.2017 г. в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово  пред паметника на загиналите воини във войните 1912 г. – 1918 г., се проведе военен ритуал-панихида за отдаване почит на загиналите воини от 28-ми пехотен Стремски полк.
Слово за славното минало на героите от 28 Стремски полк дали живота си за свободата на България произнесе д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово.
Заупокойна молитва за упокоение душите на загиналите герои, бе отслужена от негово високо благоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия.
Венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на героите от д-р Емил Кабаиванов,  генерал Константин Попов – председател на комисията по отбрана, ... още
Остават две седмици до крайния срок – 7 ноември 2017 г., в който кандидатите за кадрова военна служба могат да подадат документи за обявените 188 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в Асеновград, Благоевград, Враца, Смолян, София и Ямбол. В заявлението си кандидатите могат да посочат до три длъжности в избраното от тях военно формирование.  Най-голям е броят на обявените места за войнишки длъжности в 101-ви алпийски батальон в Смолян. От 1 декември тази година батальонът ще се разрасне до полк и затова са  обявени за попълване 73 вакантни длъжности за войници, от които 32 с наименование „алпинист“. Обявени са и общо 60 вакантни места за войници във военни формирования 56 040 - Благоевград  и 54 990 - Враца. В 4-ти ... още
Вчера, 19 октомври в 55 инженерен полк - Белене бе проведено практическо занятие с курсанти и студенти от факултет „Общовойскови на НВУ „Васил Левски” – В. Търново. Обучаемите се запознаха с характеристиките и техническите параметри на материалната част от комплекта понтонно-мостови парк и плаващ транспортьор и присъстваха на практическо занятие по действие на военнослужещи и техника от инженерните формирования при изпълнението на задачи по третата мисия на Българската армия  - „Принос към националната сигурност в мирно време”.
Курсантите и студентите имаха възможността да наблюдават  устройването на 70-тонна паромна преправа на речен км 579 по поречието на река Дунав и евакуиране на „бедстващо население” с плаващо ... още
С откриване на паметна плоча на големия българин и алпинист  Христо Проданов в района на 101 алпийски батальон – Смолян, днес, 19.10.2017 г., започнаха проявите по случай празника на формированието. Плочата с образа на първият българин, покорил Еверест бе открита от приятеля му Петър Даскалов, с който е направил първите стъпки в алпинизма и заместник-областния управител Владимир Гърбелов. Именно в Смолянското поделение, Христо Проданов е отбил своята военна служба. По този повод във военният музей е направен и специален кът с фотоси и документи, които разказват за престоя на алпиниста във формированието.
„Направихме експозиция със снимки, на които се вижда Христо Проданов. Той е участвал във всички алпийски ски подготовки на полка. Разполагаме с около 20 негови ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени