• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Днес, 09.11.2017 г., военнослужещи от 10 механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадно командване-Благоевград, взеха участие  в тържествените чествания, посветени на 140 години от освобождението на града.
В 11:00 часа в местността „Калето”, срещу паметника „Вестителя на свободата”, беше построен почетен караул от личния състав на формированието. Командирът на батальона майор Симеон Цеков прие рапорта на началника на караула и поздрави военнослужещите по случай  годишнината.
В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на свободата, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника „Вестителя на свободата”. Венци и цветя бяха положени ... още
Вчера, 07.11.2017 г., във Военна академия „Г.С. Раковски“ бе  представен том втори на „История на Сухопътните войски на България“. Създадена в съавторство на полк. о.з. доц. Д-р Станчо Станчев и доц. д-р Румен Николов в рамките на проекта „Историята на Сухопътните войски на България“, книгата предлага задълбочен прочит на значими исторически събития, белязали развитието на Сухопътните ни войски след Първата до края на Втората световни войни.
За летопис от подобен мащаб не е достатъчен само прецизен изследователски труд. „Важно е да съумеем да съхраним спомена за събитията от българската военна история“ - подчерта о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на „Асоциацията на Сухопътните войски в България“. Свое ... още
На 19 ноември по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.
Днес,  8 ноември 2017 г., на учебен център „Сливница” - гр. Сливница, започва турнира по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски. Утре, 9 ноември, ще се проведе турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България,  след който командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще се срещне с журналистите и ще отговори на техни въпроси.
На 14 ноември командването на Сухопътните войски ще проведе ... още
Ученици от 9-ти клас от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов” и Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Корольов”-Благоевград, проведоха вчера, 06.11.2017 г., военно обучение в Бригадното командване.  Лектор бе лейтенант Иван Петков, който запозна учениците с историята на Българската армия от Освобождението на България до наши дни и основните мисии на Сухопътните войски.
След лекциите учениците бяха нетърпеливи да разгледат оръжието, което е на въоръжение във формированието и да зададат въпроси за неговото устройство и технически характеристики.
Дванадесет военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия вземат участие в командно-щабно учение за сертифициране на Щаба на силите на бойната група на ЕС „HELBROC”, „ТALOS-17”, което се провежда в околностите на гр. Килкис, Република Гърция. 
 Учението се явява заключителен етап от подготовката на Бойната група, в която Република България участва с механизирана рота и щабен елемент, за застъпване в дежурство през първото полугодие на 2018 г.
В учението, което ще продължи до 10.11.2017 г., участват военнослужещи от Гърция, България, Румъния, Кипър и Украйна, както и наблюдатели от Сърбия.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени