• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Днес, 29.11.2017 година, в района на  Огневи комплекс „Батмиш” се проведоха учебни стрелби  с военнослужещи от  Центъра за подготовка на сержанти и войници в Сливен. Стрелбите са част от обучението  във втори модул „Специална военна подготовка за придобиване на военно-отчетна специалност и квалификация”. За повишаване на квалификацията  в него участват 27 военнослужещи  от  гарнизоните  Сливен, Благоевград, Карлово, Хасково, Стара Загора и Плевен.  Те се обучават за заемане на длъжностите командир на механизирано отделение и командир на танков екипаж. Стрелбите се проведоха с танк Т-72, БМП-1, МТ-ЛБ и  БРДМ-2. Техен ръководител бе командирът на ротата за подготовка на сержанти и войници  капитан Ради  ... още
На основание отправено искане от Главния секретар на МВР и в изпълнение на заповед на Командира на Сухопътните войски, на 28.11.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 56040, от състава на Бригадното командване-Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи 2 броя силно корозирали 76,2-мм артилерийски снаряди и 2 броя 122-мм осколочно-фугасни артилерийски снаряди, открити в сградата на кметството в село Плоски, община Сандански.
В продължение на 3 часа, от 16 до 19 часа, формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на откритите невзривени боеприпаси. Не са открити други боеприпаси.
 
Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, от състава на Втора механизирана бригада, отдадоха почит в памет на българските герои от Първата световна война, включително на загиналите офицери и войници от Ямбол и тогавашната Ямболска околия в Каймакчаланската епопея. Родолюбивата инициатива се състоя в рамките на организираното от община Ямбол представяне на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов, на 27.11.2017г. в Ямбол.
В дъждовната ноемврийска вечер, на възстановения портал на някогашния 29-и пехотен Ямболски полк в Музея на бойната слава, на паметните плочи на загиналите воини от състава на 29-ти, 42-ри и 46-ти пехотни полкове, цветя поднесоха командирът на 42 механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов и кметът на ... още
По искане на Главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, на 25.11.2017 г. формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 3 механизиран батальон -Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна, транспортира и унищожи  силно корозирал 76,2 мм артилерийски снаряд, открит в частен дом в село Плоски, община Сандански, област Благоевград. Не са открити други боеприпаси.
Вчера, 23.11.2017 г., в  читалище „Васил Левски - 1861 г.” -  град Карлово бе представена книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ на президента на Агенция и Радио „Фокус“, журналист и писател Красимир Узунов.  Официален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе тържествено посрещната пред сградата на община Карлово от почетен караул от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Това е първата родолюбива инициатива, в която участва новоизбраният председател на 44-то Народно събрание.
Книгата е посветена на живота и делото на полковник Борис Дрангов, командир на 5 пехотен македонски полк, изтъкнат военачалник и военен педагог, участник в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени