„Силно съм изненадан и впечатлен от добрата подготовка и организация на учението…Това е голямо предизвикателство за Сухопътни войски – първо толкова голямо международно учение за 101-ви алпийски полк. Амбициите ни са минимум през 2 години да се прави нещо подобно, ако може в по-голям формат – толкова по-добре!“ каза директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев днес по време на медийния ден  на тактическото учение на Сухопътни войски „РОДОПИ-19“.

Многонационалните роти, под ръководството на капитаните Златко Белев и Радван Сираков демонстрираха впечатляващи способности по огнева подготовка, алпийски техники и специализирана алпийска подготовка. С тези свои действия те потвърдиха думите на началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, че „подобни учения са идеална възможност за постигане на уеднаквяване на подготовката и отработване на поставените задачи…“

На медийния ден присъстваха още командирът на 6-та планинска пехотна бригада на австрийската армия бригаден генерал Йохан Гайсвинклер, командирът на 2-ра планинска бригада на СВ на Румъния бригаден генерал Кристиан Теглас, заместник-командирът на стрелкова бригада от Въоръжените сили на Р Полша полковник Рафал Ковалик и изпълняващият длъжността председател на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка полковник Матиас Ритц.

„Моите подчинени вложиха наистина много усилия, за да реализират организацията на цялото учение, от което съм безкрайно доволен и благодарен на целия личен състав. Изненадан съм, че участниците от всички нации успяха толкова успешно и бързо да заработят заедно“ – сподели командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров.

  В различните етапи на учението ще се включат близо 600 военнослужещи, от които около 490 от Въоръжените сили на България (военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, НВУ „Васил Левски”, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк,  НВУК „Чаралица”; инженерен взвод от 55-ти инжинерен полк,  зенитно-артилерийски взвод от 61-ва механизирана бригада, модул CIMIC от 78-ми батальон за осигуряване; формирования за осигуряване провеждането на учението от 61-ва механизирана бригада, 110-ти логистичен полк и 78 батальон за осигуряване).

В „РОДОПИ 19” участват също и военнослужещи от Въоръжените сили на Австрия,  Полша, Чехия и Румъния, които ще бъдат придадени към 101-ви алпийски полк.

Основната цел на ,,РОДОПИ 19“ е повишаване на взаимодействието между военнослужещите от страните участници и повишаване на оперативните способности при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност.

Темата на учението е ,,Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”, като желания краен резултат е да се повиши полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на полка при участие в отбранителна операция.

Учението се провежда на две части: модулно обучение от 09 до 16 септември и тактическо учение от 17 до 20 септември.

На модулната подготовка се отработват въпроси по  придвижване и оцеляване в планински условия, разузнаване, тактически действия при патрулиране, скално катерене и различни алпийски техники, стрелба и целеуказване, устройване на наблюдателни постове, извършване на маньовър с формированията, предислоциране на сили с въздушен транспорт (хеликоптери) и оказване на медицинска помощ на пострадал.

 Във втората част по време на полковото тактическо учение под ръководството на Сухопътни войски в сформираният Сухопътен компонент ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско гориста-местност с акцент отбрана на планински проходи и действия при десантиране.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел „Операции” в командването на Сухопътните войски.

 

От месец юни 2015 г. Република България е пълноправен член на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative. Това членство дава възможност българските военнослужещи да участват във всички мероприятия, учения и срещи на експертно ниво. В тази връзка и в изпълнение на разработен  четиригодишен план (2019 – 2022) за подготовка на планинските формирования от страните участнички в Инициативата се провежда и настоящото учение.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени