142-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война отново събра старозагорци вчера, 31 юли, на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

             Тази година общоградското почитане на паметта на героите бе под надслов „Възхвала на Стара Загора“ и бе посветено на 140-годишнината от началото на възстановяването на опожарения град. Кулминацията на тържествата ще бъде на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването му.

             През деня, с военни церемонии бяха поднесени венци и цветя пред паметниците, свързани с Руско-турската освободителна война от военнослужещи от гарнизона.

Честването продължи с паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“, организирана от общината. Жителите на града отдадоха почит на знайните и незнайни воини, загинали за неговата защита. Във военния ритуал по полагане на венци и гирлянд на славата, взеха участие почетен караул от Националната гвардейска част и военнослужещи от 38 механизиран батальон на Втора механизирана бригада.

В тържествения спектакъл „Искри“, в който акцент бе поставен на военните ритуали, участваха Националната гвардейска част и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. Старозагорци и гостите на града имаха възможност да видят уникален церемониален спектакъл - съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.  

            След концерта на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили празнични илюминации озариха небето над Стара Загора.  

Празникът бе уважен от председателя и заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Емил Христов, кмета на община Стара Загора  Живко Тодоров, заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, Старозагорския митрополит Киприан, депутати, гости от руския град Самара, старозагорци и други гости на града на липите.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени