• Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

  • Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

   
   
НОВИНИ
В изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов от 12 май инженерна група с ръководител капитан Стоян Мечкаров от състава на 55 инженерен полк – Белене, започна дейности по разузнаване и идентифициране на  невзривени бойни припаси, извличане на елементи от открито в района на село Марица, община Самоков въздухоплавателно средство във взаимодействие със специалисти от Военновъздушните сили.
След двудневно разузнаване и претърсване на района бяха отрити множество 13,2 мм и 20 мм боеприпаси в различно състояние, както и метални елементи от въздухоплавателното средство.
Днес, 14 май, след отводняване на изкопа, са предприети действия по разширяването му и подпомагане работата на експертите от Националния военноисторически музей ... още
Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване и освещаване на Паметника на 19 български войници, загинали в Балканските войни, който се състоя на 12-ти май в местността „Убитите войници“ край пограничното с.Странджа, област Ямбол.
Тържеството започна  с приемане на строя от Областния управител на Ямболска област Димитър Иванов, който заедно с кмета на Община Болярово Христо Христов символично преряза лентата на новия паметен знак в прослава на героите от 1912-1913 година. Паметникът беше осветен от Агатополският епископ Йеротей, който отслужи заупокойна молитва за героите, оставили костите си тук, на рида „Кара Тепе“, в китния странджански край на ... още
Честването на 142 години  от Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт бе тържествено отбелязано на 11-ти май в град Брацигово с тържествена проверка-заря.
Шествието започна от общината в града към „Синджирли бунар”, където се проведе възстановка на героичните събития от пролетта на 1876 година и се отправи към мемориален парк „Априлци”.  
След приемане на строя от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите в Априлското въстание брациговчани. Честването продължи с ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков и загиналите в Априлската епопея от 1876 г., където с едноминутно мълчание бе ... още
На 10 май 2018 г. от 18 часа Военният духов оркестър и представителна част от Център за подготовка на специалисти – Сливен участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър по случай 178 години от рождението на легендарния воевода.
По-рано същия ден в родната къща на Хаджи Димитър беше прожектиран документален филм за него и делото на хайдутите.
За поредна година жителите на града на „100-те войводи” се събраха на площада, за да почетат своите герои и да изразят дълбокото си признание към тяхната саможертва.
 
На 11.05.2018г.  на площад „Тодор Кирков” в град Ловеч се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на града.
Почетен караул от военно формирование 38220 – гр. Плевен от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора взеха участие в мероприятието.
Приемащия строя подполковник Мирослав Марков поздрави военнослужещите по случай празника на град Ловеч.
На тържеството националния трибагреник бе издигнат от лейтенант Кольо Колев.
На площад „Тодор Кирков” на ритуала присъстваха кметът на града  Корнелия Маринова, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на общинската власт, гости и граждани.
Традицията на честването е свързана така наречените "Люлякови ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени