• Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

  • Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват в гасенето на пожар в Стара Планина

  • Пореден ден военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти се борят да овладеят разрасналия се пожар в област Ямбол

   
   
НОВИНИ
От 10 до 20 април в 61 механизирана бригада се проведе първия специализиран начален курс по алпийска подготовка под ръководството на инструктори от Учебен център за високопланинска подготовка от 101 алпийски полк - Смолян.
В курса участваха общо 26 военнослужещи от формированията на бригадата. По предварително утвърдения от командването  на бригадата план, обучаемите преминаха теоретични занятия, след което последваха практически занятия в местност със скален планински терен и в района на бригадата на новоизградената стена за катерене.
Подготовката се проведе в три основни етапа:
През първия етап обучаемите  тренираха изграждане на полиспасти и установки за изтегляне и преместване на хора, товари и боеприпаси в различни обстановки.
През втория етап ... още
“Целите на подготовката на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски по време на полевото обучение на полигон Корен са постигнати” – каза командирът на 4-ти артилерийски полк и началник на полевия лагер, полковник Лъчезар Мишев. „Демонстрира се синхронизация на действията на формирования от различни калибри, различна далекобойност и различна скорострелност на всички артилерийски формирования” добави още полковник Мишев.
За времето от 10 до 20.04.2018г., аpтилерийски формирования от състава на Сухопътните войски проведоха полево лагерно обучение на учебен полигон Корен. В обучението взеха участие 580 военнослужещи със 120 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Казанлък, Пловдив, Свобода и  ... още
Днес, 17.04.2018 г., в Десети механизиран батальон- Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, се проведе военно обучение на ученици от 9 и 10 клас от общините Враца, Мездра и Бяла Слатина.
Учениците разгледаха специално обособените учебни центрове на строевия плац, където се запознаха с оръжието и техниката на въоръжение в Бригадното командване.
Интерес предизвикаха и лекциите, свързани със 140-годишната история на Българската армия, както и основните мисии и задачи, които изпълнява Десети механизиран батальон.
 
  Военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие вчера, 16.04.2018 г., в тържествено честване на 102 години от освещаването на военен паметник-чешма „Дрангова чешма”. Паметникът се намира в село Дрангово, община Петрич и е посветен на загиналите войници от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия по време на Първата световна война (1914 - 1918).
Отбелязването на годишнината започна в храма „Света Петка” със заупокойна панихида,  на която присъстваха командването и военнослужещи от състава на формированието.
След построяване на почетния караул пред паметника, тържеството продължи с ритуал по полагане на венци и цветя от името на кмета на община ... още
Вчера, 14.04.21018 г. в гарнизонен военен клуб - Смолян аташето по отбрана на САЩ полковник Шанън Джонсън се срещна  със семействата на военнослужещите от състава на 101 алпийски полк, които в момента са на мисия в Афганистан. На нея основния инициатор за реализирането на това събитие, полковник Шанън Джонсън, изказа своята благодарност към професионализма и себеотдаването,които българските военнослужеши проявяват по време на мисията си, както и към техните семейства, за подкрепата която им оказват.
 
 Децата на военнослужещите участваха и се забавляваха в различни игри и състезания. Благодарност към близките на военнослужещите изказа и командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър КАЦАРОВ.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени