• Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

  • Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

   
   
НОВИНИ
Днес, 12 юни,  по време на командно-щабното учение „БАЛКАН - 18” личният състав от Щаба на 2-ра механизирана бригада изпълни мероприятия и задачи, заложени през Фаза II по участие на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница в състава на Сухопътния компонент.
Във връзка с получена оперативна заповед от Командира на Сухопътния компонент се извърши преглед и корекция на плана и поддържащия план за участие на 2 механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница в състава на Сухопътния компонент.
Взетото от командира на 2 мбр решение бе докладвано пред ръководителя на учението бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на Сухопътните войски, след което се пристъпи към подготовка за организиране на ... още
На 11.06.2018г. в гр. София, се проведе тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 78 батальон за осигуряване“. Досегашният командир на формированието полковник Христо Начев сдаде длъжността на майор Александър Бойков – досега заемащ длъжността заместник-командир.
Сдаването и приемането на длъжността се извърши в присъствието на Командира на Сухопътните войски – генерал-майор Михаил Попов и комисия от Командването на Сухопътните войски, с председател полковник Маргарит Михайлов – заместник - началника на щаба на Сухопътните войски.
Полковник Христо Начев благодари на всички военнослужещи от състава на батальона за професионализма и всеотдайността, с която се изпълняват служебните задължения и ги призова да продължат да ... още
Днес, 08 юни, от 10.00 часа в Центъра за подготовка на специалисти  военна клетва положиха 12 новоназначени войници.  Четирима от тях са служили и преди в Българската армия, а останалите осем за първи път произнесоха думите „Заклех се!”.
В словото си командирът на формированието полковник Любомир Вачев  изтъкна значението и голямата стойност на клетвата, нейния дълбок и заветен смисъл. „И днес Българската армия е на своя пост” подчерта полковник Вачев и приветства новото попълнение, което вече е част от бранителите на Родината.
Гости на събитието бяха заместник-областният управител на област Сливен Камен Костов,  директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, представители на  Регионална служба – Военна полиция в ... още
           От 5 до 8 юни 2018 г. съгласно предварително утвърдена програма от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов във войските беше на посещение украинска военна делегация.
Визитата започна със среща в Командването на Сухопътните войски, където делегацията бе приета от началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов.
На 6 юни посещението на украинската делегация продължи в 101 алпийски полк – Смолян. Срещата с българските алпийци започна с брифинг на командира на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, който запозна гостите с историята на полка, функциите, мисиите, задачите и целите на формированието. Делегацията наблюдава провеждането на учебни стрелби и занятия по алпийска ... още
Сухопътните войски провеждат двустепенното командно-щабно учение „Балкан 2018”. В него участват щабовете на 2 мбр и 38 б за ЯХБЗ и Е, както и   щабовете на батальони и дивизиони от състава на 2 мбр.
Целта на  командно-щабното учение “БАЛКАН 2018” е да се повишат уменията на офицерите от щабовете и се съгласуват действията при провеждане на операция при конфликт със средна интензивност на специфични направления.
„БАЛКАН 2018” се провежда в четири фази:
- Фаза І - „Основно обучение” – от януари до май 2018 г.;
 - Фаза ІІ - „Планиране в отговор на криза” – от 9 до 31 май 2018 г. ;
От 11 до 14.06.2018  г. предстои  в пунктовете за постоянна дислокация на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени