Днес, 10.01.2014 г. в град Смолян се проведе церемония по изпращане на 2-ри Екип от съветници и група за непосредствена охрана, сформирана от 101 алпийски батальон. Присъстваха областният управител на област Смолян господин Димитър Кръстанов, кметът на община Смолян господин Николай Мелемов, заместник-командирът на 68 бригада Специални сили полковник Стефан Горчев, началника на ОД на МВР Смолян господин Евгени Василев, началникът на Гранична полиция Смолян господин Божков, председателят на СОСЗР о.р. полковник Раков.
Молебен за здраве отслужи архимандрит Висарион, архириески наместник на Смолянска духовна околия в съслужение с духовници от Смолян. Поздравление по случай сертифицирането отправи командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
Слово произнесе старши съветник и командир на 2-ри екип подполковник Георги Караджов. Приветствия отправиха и архимандрит Висарион, областният управител и кметът на община Смолян. Ритуалът завърши с тържествен марш ... още
На 09.01.2014 г в Център за подготовка на специалисти – Сливен беше направен годишен анализ на подготовката през учебната 2013 година, при което бяха отчетени положителни резултати.
В обръщението си към военнослужещите командирът на формированието полковник Христо Стаматов заяви: „В условията на усилен воински труд успяхме да изпълним поставените задачи и достойно защитихме извоюваните през годините позиции”. Той подчерта, че „постигнатите успехи радват, а високите оценки на Командването на Сухопътните войски са заслужена награда за положените усилия на целия личен състав, който показа инициатива и творчески дух в търсене на нови средства и форми в учебно-възпитателната работа”.
Според показаното и постигнатото от ротите на формированието през 2013 г. на първо място е ротата с командир капитан Георги Костадинов, на второ – ротата с командир Ради Радев, на трето – ротата с командир Петко Бурлаков. А всички други, ще имат своя шанс ... още
На 08.01.2014 г. във военно формирование 46690 – Пловдив в изпълнение на „План за подготовка на 110-ти логистичен полк през учебната 2014 г.” се проведе Анализ на подготовката, в който се отчетоха резултаите от изпълнените задачи през учебната 2013 г. по ремонт и възстановяване на въоръжение и техника за нуждите на Сухопътните войски и контингентите от Българската армия, участващи в операции и мисии зад граница.
По подготовката на формированията приоритет в работата на командването на полка беше съчетаването на учебния процес с практическото изпълнение на задачите.
На анализа присъставаха офицерите от управлениеето и щаба на полка, командирите на батальони и техните заместници.
Днес, 8-ми януари 2014 г., военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в честването на 136-тата годишнина от Освобождението на града. В мероприятието взеха участие Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.
Отбелязването на годишнината започна пред паметника на ген. Павел Карцов, където военният историк подполковник от резерва д-р Петър Ненков разказа за героизма на руските войни и българската войска, дали живота си за освобождението на града. В знак на признателност цветя поднесоха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, бригаден генерал Димитър Шивиков командир на 61 мбр, г-н Стойо Карагенски председател на Общинския съвет на град Карлово, представители на общинското ръководство, военно-патриотични организации и училища от общината.
Честването на годишнината продължи с шествие по улиците на Карлово до паметната плоча на „Пулевата къща”, в която се е намирал щабът на руската армия и е отседнал ген. ... още
На 7 януари 2014 г. на площада в гр. Ямбол се проведе тържествен ритуал по изпращане на 16-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF), Афганистан. Началникът на отбраната генерал Симеонов връчи сертификат за участие в мисията на националния командир на българския контингент полковник Тони Трифонов. Ротата е в състав от 300 военнослужещи, от които 31 са жени. Около една четвърт от състава на ротата ще участва за първи път в подобна мисия. Командир на ротата е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.
Министърът на отбраната Ангел Найденов връчи от свое име и от името Сливенския митрополит Йоаникий икони на „Св. Георги” на националния командир на контингента полковник Тони Трифонов, а кметът на община Ямбол Георги Славов връчи знамето на общината на командира на ротата майор Божидар Божилов.
На ритуала присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени