С официална церемония беше открит Международният ски шампионат на алпийските подразделения в град Систриере Италия. Участват 14 държави. Церемонията се проведе на централния площад в град Систриере – център на Зимните олимпийски игри през 2006 г.
Бяха изпълнени химните на всички държави – участници и бяха издигнати националните флагове. Церемонията завърши със запалване на огъня на шампионата от италиански състезател по шортрек – носител на бронзов медал от олимпиадата през 2006 г.
На церемонията присъстваха Секретарят по отбраната на Италия – генерал-лейтенант Енцо Стефанини, Началникът на отбраната на Италия – адмирал Луиджи Бинели Мантели, Командирът на Сухопътните войски на Италия – генерал-лейтенант Роберто Бернардини, Командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Нейко Ненов и генерал Роберто Прамачели – Началник на алпийските подразделения в Италия.
Българският отбор е съставен предимно от ... още
На 28.01.2014 г. във военно формирование 24620 – Свобода се проведе работно посещение на американски военнослужещи в изпълнение на мероприятие „BGRUAE 1400945 ICE – Intel Basics Biannual” от плана за двустранно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
Контактната група бе запозната със задачите, мисията и оперативните възможности на формированието.
Предмет на занятията, дискусиите, бе взаимодействието между отделение „Разузнаване” и отделение „Тактическо” и средствата за разузнаване с подразделенията.
В края на посещението главният сержант на формированието старшина Дилян Димитров, представи на гостите музейната експозиция, отразяваща историята на формированието.
На 30.01.2014 г. от 11:00 ч. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово ще се проведе ритуал по полагане на военна клетва.
След последния прием на кадрови войници в бригадата договори за военна служба сключиха двеста тридесет и пет мъже и жени. Петдесет и седем от тях вече са полагали военна клетва. Останалите сто седемдесет и осем кадрови войници ще дадат обещание за вярност към народа и родината пред поканените гости и пред своите родители и близки.
На тържествената церемония са поканени висши военни, представители на държавната, местната власт и българската православна църква.
За втора поредна година представителен отбор на Сухопътните войски ще вземе участие в международния шампионат по ски на алпийските подразделения, който ще се проведе за времето от 26.01. до 31.01.2014 г. в зимния ски курорт Сестриере – Република Италия.
Международният шампионат по ски на алпийските подразделения  за „Наградата на приятелството” (Friendship’s Trophy) се организира от главното командване на италианските алпийски части и включва четири дисциплини в рамките на три дни: гигантски слалом, 15 километра ски бягане, 25 километра ски патрул (биатлон) и ски алпинизъм (нощем).
При първото си участие в това състезание през 2013г., представителения отбор на Сухопътни войски на Българската армия завоюва шесто място от дванадесет отбора, като това класиране беше без участие в дисциплината - 25 километра ски патрул.
В състезанието тази година ще вземат участие над 1200 състезатели от 17 страни.
Военнослужещите включени в отбора на ... още
В присъствието на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 23 януари, се проведе анализ на подготовката на Сухопътните войски през 2013 г.
„Това беше една наистина успешна година за нас” каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов в обръщението си към участниците във форума. „Изпълнихме всички планирани задачи по трите мисии на Въоръжените сили, не малка част от усилията ни бяха насочени към изпълнение на задачите, поставени в Бялата книга на отбраната и Въоръжените сили на Република България, Указанията на министъра на отбраната и на началника на отбраната и Плана за подготовка на Сухопътните войски през 2013 година.”
Генерал-майор Ненов припомни успешно преминалите през месеците май и ноември на учебен полигон „Ново село” сертификации на Втората и Третата батальонни бойни групи от състава ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени