В края на седмицата по време на изнесена пресконференция на министъра на отбраната в Рибарица бяха поканени да присъстват командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, заместник - командирът на Сухопътните войски  бригаден генерал Нейко Ненов, началникът на отдел „Специални сили” в Командването на СВ полковник Димитър Шивиков и началникът на канцеларията на командира на СВ полковник Любчо Тодоров.
Министър Ангелов заяви, че това е последното им представяне с настоящите им звания и че от първи ноември 2012 г. ще влязат в сила промените в командването на Сухопътните войски и на двете механизирани бригади.
Така, след като президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев връчи пагоните с новите по-високи звания на висшите офицери, генерал -  майор Стефан Василев ще се оттегли от прякото ръководство на Сухопътните войски и със звание  генерал-лейтенант ще отиде в Щаба на отбраната като пръв ... още
 
На  24.10.2012 г. военнослужещи от състава  на военно формирование      26 400 - Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в тържествените мероприятия посветени на 100 годишнината от освобождението на град Разлог. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски на площада пред община Разлог. На мероприятието присъстваха кметът на общината инж. Красимир Герчев, командирът на военно формирование 26 400 - Благоевград подполковник Васил Челенков, народни представители и много граждани.
 
На 24.10. 2012 г. военнослужещи от състава на военните формирования 42800, 22160, 38220 – гр. Плевен взеха участие в  ритуал по поднасяне на венци пред братската могила на загиналите воини от Лейбгвардейския московски полк през Руско-турската освободителна война в парк „Генерал Лавров” край село Горни Дъбник обл. Плевен.  
На честването присъстваха г-н Тошко Гетов – заместник - областен управител на област Плевен, г-н Борислав Станимиров – кмет на община Долни Дъбник, бригаден генерал Красимир Кънев – командир на 61 механизирана Стрямска бригада, г-н Владимир Климанов – Генерален консул на Русия, народни представители.
Бяха поднесени венци от името на Председателя на Народното събрание  г-жа Цецка Цачева, Генералния консул на Русия, посланикът на Финландия, Областния управител на област Плевен, командира на 61 механизирана бригада Общинския съвет на гр. Долна Митрополия и кметството на с. Горни Дъбник.
По време на Деня за високопоставени гости на сертификационното учение на формирования от 1 батальон на 61 Стрямска механизирана бригада от състава на Батальонната бойна група, което се проведе на територията на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия на 19.10.2012 г. се състоя церемония, на която командирът на СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг връчи на командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Стефан Василев орденът „Legion of Merit” степен «командир».
Високото отличие бе връчено на генерал-майор Стефан Василев за приноса му в повишаването на оперативната съвместимост и способностите по развръщане на експедиционни сили на Сухопътните войски на Българската армия в подкрепа на Организацията на североаталнтическия договор и Международните сили поддържащи сигурността в Афганистан (ISAF).
В заповедта за присъждане на високото отличие се ... още
 
Вчера, 22.10.2012г., в градската библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград, се откри изложба на книги и публикации, посветени на честване на 100 години от Балканската война. Изложбата беше организирана от военно формирование 24490 – Асеновград, община Асеновград и градска библиотека „Паисий Хилендарски”. На специални табла бяха изложени 24 статии от периодичния печат, посветени на Балканската война.  Представени бяха и 42 книги от различни автори, също свързани с историята на Балканската война.
Присъстваха ученици от ОУ „Ангел Кънчев”, „Кирил и Методий” и „Петко Каравелов”, представители на община Асеновград, както и жители на града. Предвижда се изложбата да бъде експонирана и във военно формирование 24490.
Пред учениците беше представено мултимедийното приложение „Балканската война”, което предизвика голям интерес сред подрастващите. След приключване на ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени