На 20.07.2013 г. военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград честваха 110-та годишнина от Илинденско – Преобръженското въстание, в сърцето на Пиринска Македония – Благоевград.
В 11:30 ч. на площад „Македония” в тържествена атмосфера, под звуците на военни маршове, пред паметника на Гоце Делчев беше построен почетен караул от състава на формированието. Началникът на караула, капитан Димитър Димитров, рапортува на командирът на военно формирование 26400 подполковник Иван Иванов, който поздрави военнослужещите по случай 110-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание, след което беше издигнат националният трибагреник. Бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. На тържественото честване присъстваха кмета и областния управител на Благоевград, депутати, представители на църковната власт и много граждани и гости на града, дошли да почетат паметта на героите загинали във войните за национално ... още
През почивните дни на учебен полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. В занятието взеха участие български, американски, азербайджански пехотни формирования.
Българските военнослужещи бяха под ръководстовото на командир капитан Павел Тодоров, командир на взвод старши лейтенант Стефан Георгиев и заместник-командир на взвод старши сержант Илия Терзиев и командири на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.
Темaта на занятията беше „Взвода и отделението в настъпление”. За целта военнослужещите упражниха бойни стрелби с различно българско и американско оръжие и стрелба с учебна тренировъчна американска граната и различни методи на предвижване със стрелба.
Желанието за изява и опитността на българските военнослужещи пролича от отличната оценка дадена им през всеки изминал ден от втория етап на учението. Не само ... още
На 19.07.2013 г. по „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013” на учебен полигон „Ново Село” се състояха тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”. В занятията взеха участие инструктори от американската морска пехота, батальон от азербайджански военнослужещи и военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада .
Ръководителят на втория етап на съвместната подготовка майор Любен Маринов, който е отговарящ за мироопазващи операции, инструктира и напътства ротните командири и своите подчинени, възложи им задачите които трябва да изпълняват, като наблегна основно за спазване на дисциплина, мерки за безопастност и боравенето с лично стрелково оръжие при предвижване.
Темата на занятието беше „Тренировка на огневи тимове със стрелба, видове предвижване и способи на предвижване”. Военнослужещите упражняваха различни ... още
На 22 юли своя рожден ден празнува командирът на Център за подготовка на специалисти – Сливен полковник Христо Стаматов.
Той е роден през 1959 г. в град Айтос. След завършване на ВНВУ „Васил Левски”- гр. Велико Търново, неговият житейски и служебен път изцяло е свързан с Българската армия. Уменията му на офицер са обогатени от обученията му в академията на Сухопътните войски на Руската федерация в Москва и във ВА „Г.С.Раковски” – София.
Личният състав на Център за подготовка на специалисти – Сливен честити празника на своя командир с пожелания за здраве, дълголетие, професионални и лични постижения, радост и семейно щастие !
Честит Рожден ден!
На 18.07.2013 г., - втори ден от началото на многонационалното учение „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”, военнослужещите от формированията на 3мб, Азербайджанския батальон и батальона морска пехота на САЩ проведоха първите съвмвстни стрелкови тренировки.
Стрелбите бяха с АК-47, подцевен гранатомет, снайперска винтовка и картечница М-50. Ръководител от американската страна бе старши лейтенант Лари Монтреуил. Българските военнослужещи бяха под ръководството на  командира на взвода старши лейтенант Стефан Георгиев, заместник-командира на взвода старши сержант Илия Терзиев и командирите на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.
Въпреки съществуващите езикови бариери, занятията протичаха на много високо ниво, със себераздаване и стриктно спазване на мерките за безопасност при боравене със стрелково оръжие.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени