С връчване на благодарствена грамота от командира на 2 Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров приключи шест месечното посещение в бригадата на господин Дейвид Нисли – преподавател по английски език в Езиковия център на Института по отбрана на САЩ.
От 30 август 2013 г. до 17 февруари 2014 г. господин Нисли преподава в курсове по английски език във формированията на бригадата в гарнизоните Стара Загора и Хасково, като оказва и методическа помощ на останалите преподаватели по английски език в бригадата, като резултатите от дейността му са очевидни – на проведените тестове ALCPT 100% от обучаемите в гарнизон Хасково и над 90% от обучаемите в гарнизон Стара Загора покриха изискваното изходно ниво на курса.
На 19.02.2014 г. бяха проведени проверки, изпити  и работни срещи в  Център за подготовка на специалисти ( ЦПС)-Сливен с командир полковник Христо Стаматов.
ПРОВЕРКА НА ПРОТИЧАЩОТО ОБУЧЕНИЕ ПО „НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА”
Полковник Цветко Червенков, началник на сектор „Подготовка на механизирани и танкови формирования” в отдел „Бойна подготовка” на Командването на Сухопътните войски (КСВ), заедно с подполковник Димитър Димитров от същия сектор, със заместник командира на ЦПС подполковник Алексей Бочев и офицери от ЦПС провериха протичащото обучение по „Начална военна подготовка” на  104-ма новоприети военнослужещи, които ще служат във военни формирования в Стара Загора и Ямбол. При наблюдаваното занятие по тактическа подготовка полковник Цветко Червенков изтъкна необходимостта от ясно и точно разясняване на поставяните задачи, важността от правилното трениране и усвояване на отделните елементи, ... още
КАРЛОВО
На 19.02.2014 г. от 09.00 часа военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, като поднесоха венец пред бюст-паметника му в района на формированието. Произведения посветени на Апостола рецитираха г-н Диньо Колев, който с прочувствен рецитал представи одата «Левски» от Иван Вазов и ефр. Кольо Колев – стихотворението «Обесването на Васил Левски».
По-късно от 10.00 ч. в църквата «Св.Богородица» гр. Карлово Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида в памет на Дякона – Васил Левски.
 От 11.00 ч. на площад “Васил Левски” представителни роти и Военният духов оркестър от 61 мбр взеха участие във Възпоменателен митинг-поклонение в памет на Апостола.  
Слова за Васил Левски произнесоха г-жа Маргарита Златарева – председател на дружество "Васил Левски" на карловците, живеещи в София и ... още
На 18.02.2014 г. от 18.00 часа на площад «Васил Левски» в гр. Карлово хиляди българи почетоха 141-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски. На възпоменателната церемония в родния му град почетни гости бяха г-н Георги Първанов – президент на Р. България за периода 2002 - 2012, д-р Емил Кабаиванов– кмет на Община Карлово, Народни представители от 42-то НС, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, д-р Добромир Тотев – постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция «Операции и подготовка» в щаба на отбраната, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Общински съветници и родолюбиви граждани.
Възпоменателната церемония откри кметът на община Карлово - д-р Емил Кабаиванов.
Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе акад. Константин Косев.
Преклонението пред паметта на Апостола – ... още
В навечерието на 141-та годишнина от гибелта на Васил Левски постоянният секретар на отбраната г-н д-р Добромир Тотев и бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция „Операции” в щаба на отбраната посетиха 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков изнесе информационен брифинг за структурата, задачите и целите на формированието. Гостите имаха възможността да разгледат района на бригадата, като посетиха новите езикови лаборатории, медицинския пункт и предоставената по „Програма за чуждестранно-финансово сътрудничество в областта на отбраната от САЩ” нова комуникационно-информационна система.
По-късно проф. дин Иван Стоянов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представи пред гостите и военнослужещите от 61 мбр своята книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Преподавателят по история разказа интересни факти за живота и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени