На 17.04.2013 година, в района на в.ф. 26400 - Благоевград, се проведе поредната среща с учениците от Второ основно училище „Димитър Благоев”. Малките приятели наблюдаваха воденото от старши лейтенант Димитър Димитров занятие на тема „Временен контролен пост”. Те наблюдаваха с интерес всяко действие и елемент на занятието, кулминационния момент на който беше обезвреждането на човек с оръжие, действие на което децата реагираха напълно искрено и спонтанно, аплодирайки действията на военнослужещите.
С много усмивки и приятни емоции премина деня, а децата продължиха да коментират оживено по между си наблюдаваното занятие.
На 16.04.2013 г. във военно формирование 28880 – Белене се проведе поредната среща с ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и ОУ „Васил Левски”, участници в клуб „Приятели на армията”.
Срещата се проведе на полигона на военното формирование, където учениците се запознаха с въоръжението в Българската армия и в частност с устройството и функционалните характеристики на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”.
Капитан Николай Йорданов разясни на учениците начина на действие на оръжията и обясни предпазните мерки, които трябва да се спазват, като наблегна на факта, че са изключително опасни и използването им изисква голяма отговорност.
В хода на занятието учениците се запознаха с начина на разглобяване и сглобяване на автомата и съгласно напътствията и указанията на военнослужещите от формированието имаха възможност да упражнят стрелба с халосни патрони.
В края на срещата децата споделиха ... още
На работно посещение у нас пристигна генерал-лейтенант Доналд Кембъл, командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Част от посещението е проведената среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов в административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34.
 По време на срещата бяха обсъдени въпроси по двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на Българската армия и Сухопътните войски на САЩ в Европа, както и възможностите за съвместна подготовка на батальонните бойни групи от състава на Сухопътните войски.
На 05.04.2013 г. във военно формирование 26400 – Благоевград се проведе преглед на любителската художествена самодейност.
Прегледът се превърна в истински празник, пресъздаващ различни обичаи от фолклора. Сред изпълненията бяха кукерски обичай, представен от войниците от 1-ва механизирана рота и „Хороводна китка” от военнослужещите от 2-ра механизирана рота. Комисията от формированието беше изключително затруднена в излъчването на победител.
Формация „Мегдана” към Военен клуб – Благоевград поднесе своите комплименти и поздрави военнослужещите с професионалните изпълнения на „Трио – Мегдана”.
В края на м. март във Военен клуб – Шумен също се проведе преглед на любителското художествено творчество с военнослужещи от военно формирование  54060 – Шумен. Творческите изяви на участниците бяха оценeни от комисия на формированието. В прегледа се включиха участници с изпълнение на фолклорни песни, ... още
На 04.04.2013 г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов, приключи обучението на 50 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски, съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание – първи модул”.
Групата се състоеше от 33 мъже и 17 жени. Ръководители на курса бяха подполковник Димитър Торлаков и майор Стоян Неделчев. Обучението, с продължителност 25 учебни дни, включва огнева, тактико-специална, строева и физическа подготовка. В края на курса комисия, под председателството на подполковник Росен Георгиев, оцени техните постижения, след което военнослужещите получиха документи за завършено обучение.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени