На 13.12.2013 г. във Военен клуб – Шумен се проведе последната за тази година среща с учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов. На срещата присъстваха и нови ученици заинтересовани от занятията по военна подготовка, проведени по училищата. Децата проявиха голям ентусиазъм и пожелаха да се включат и в следващите занятия, които продължават и през месец януари.
Капитан Андрей Иванов предостави възможност на всички да усвоят начините и правилата за стрелба. Учениците се запознаха с начините за определяне на координатите на цел и изпробваха своята бързина при стрелково положение. Предоставена им беше и възможността да се запознаят с начините за определяне на разстоянието до цел с помощта на войскови прибори.
На 13 декември 2013 г. по покана на община Павел баня, Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово изнесе Коледен концерт по повод тържественото запалване на светлините на Коледната елха и украса в центъра на града. Под диригентството на капитан Юлиян Атанасов, музикантите събраха стотици жители в центъра на града. Кметът на община Павел баня г-н Станимир Радевски поздрави присъстващите и пожела светли празници на всички. Малкият Теодор Кънчев изпълни коледарско стихотворение и даде началото на обратното броене до грейването на светлините.
В периода 19.08. – 27.09.2013 г. започна предварителна подготовка в щатните подразделения на военнослужещите от 16 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” – Афганистан. Подготовката се проведе в пунктовете за постоянна дислокация по основна бойна задача „Операции по поддържане на мира”. През този период се проведе и сбор по специалности, на който военнослужещите усвоиха зачислените им въоръжение и техника.
За времето от 28.10. – 06.12.2013 г. се проведе непосредствената подготовка на национален елемент, група за охрана, щабни офицери в щабовете на операцията КИВ и медицински пункт; 16-та рота за охрана на летище Кандахар във военно формирование 52590 – Ямбол. Преминаха и редица занятия по огнева подготовка, физическа подготовка, техническа подготовка и кормуване, езикова подготовка, стандартни оперативни процедури, симулативна подготовка със симулационната система JCATS и виртуален симулатор CGS под ръководството ... още
От 09 до 13 декември в гарнизоните Стара Загора, Ямбол, Шумен и Плевен, военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора проведоха занятия по военно обучение с ученици от различни училища на тема „Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната” и „Въоръжени сили на Република България – история и настояще”.
В гарнизон Стара Загора на 9, 10 и 12 декември 2013 г. бяха проведени 38 занятия с учениците от 9 и 10 клас в природно – математическа гимназия „Гео Милев”, професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, професионална гимназия по строителни дейности „инж. Н. Ганчев”, професионална гимназия по електротехника „Г.С.Раковски”, професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, търговска гимназия „Княз С.Търновски”, ... още
И тази година военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград, заявиха своята будна гражданска позиция, организирайки традиционния вече благотворителен Коледен базар, за набиране на средства за Фондация „Деца на Българската армия”.
Благотворителният базар, организиран и осъществен съвместно с началника на Военен клуб Благоевград, г-н Недко Шопов, се проведе на 12 декември от 09 до 17 ч., в сградата на Военния клуб. В инициативата се включиха и талантливите деца на Благоевград, участници в различни приложни кръжоци към Обединен детски комплекс и към Центъра по изкуствата, които предоставиха своите творби – картички, рисунки и плакети – безвъзмездно в помощ на техните връстници, за които Фондация „Деца на Българската армия”, набира средства.
Инициативата беше оповестена сред обществеността и благотворителният базар се радваше на широк обществен интерес, а чудесните творби на малките таланти на Благоевград бързо се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени